Pomáhá v tom i aplikace Hlídač smluv, která se stala letošním vítězem soutěže Společně otevíráme data. Projekt Michala Bláhy umožňuje komukoliv seznámit se během pár minut se základními statistikami 
a charakteristikami smluv obsažených v registru, či 
v něm jednoduše vyhledávat.

Za necelých pět měsíců se v registru objevilo přes sto tisíc smluv „Zákony o svobodném přístupu k informacím a o registru smluv garantují lidem svobodu a právo kontrolovat stát, samosprávné orgány a politiky. Jsou základními kameny nutné digitalizace státu," říká Bláha. Jeho slova by jistě ochotně podepsali všichni koaliční politici. I ti, kteří ve středu na koaliční radě jednali o dalším osudu této protikorupční normy.

Paradoxně poslanci ČSSD a KDU-ČSL chtějí registr smluv výrazně okleštit. Zdatně jim 
v tom sekundují komunisté. „Snaží se ze zákona vyjmout nákupy za odhadem 230 miliard korun ročně," říká Václav Zeman z iniciativy Rekonstrukce státu.

Původně chtěl lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka od povinnosti vkládat data na internet osvobodit pouze státní podnik Budvar. Na něj se ale nabalilo dalších 23 podnětů, jež by se týkaly například poskytovatelů zdravotních služeb, organizačních složek státu nebo firem zřizovaných obcemi. Normu přitom ve své výroční zprávě pochválila 
i Bezpečnostní informační služba: „Poslanecká sněmovna v listopadu 2015 schválila zákon o registru smluv, který je jedním ze zásadních legislativních opatření, jež by mohla přispět k efektivnějšímu hospodaření s majetkem státu a obcí a ke snížení míry dalších nežádoucích jevů přispívajících k dysfunkci veřejné správy. Vnímáme ho jako pozitivní krok v boji proti modernímu organizovanému zločinu."

Zákon přitom funguje 
v omezeném testovacím režimu, sankce neplatnosti smlouvy v případě jejího nezveřejnění má odstartovat až příští rok v létě. „Registr smluv v současné podobě zprůhledňuje nákupy státu až za 600 miliard ročně. Pokud uspěje nejrozsáhlejší návrh na výjimky poslance Milana Urbana (ČSSD), které předložil za ministerstvo průmyslu a obchodu, bude 
z povinného zveřejňování vyjmuto až 80 procent kontraktů. Návrhy dalších poslanců ČSSD a KSČM by znamenaly osvobození asi poloviny nově zveřejňovaných smluv," vyčísluje dopad případné novely Václav Zeman.

Informace o uzavřených obchodních případech poslaly do registru již tři tisíce institucí. Své smlouvy dnes zveřejňuje 28 z 30 státních podniků a 30 z 35 největších zdravotních zařízení.

Zákon byl schválený v listopadu minulého roku, tehdy pro něj hlasovalo 110 poslanců napříč stranami zastoupenými ve sněmovně. 
O novele včetně 23 pozměňovacích návrhů by se mělo ve třetím čtení hlasovat již příští týden.