Pokud by vám bylo Česko malé, kousek za hranicemi můžete zažít Vánoce tak, jak je slaví naši sousedé.

Vánoční trhy.

Staroměstské náměstí: smrk už stojí, rozsvítí se v sobotu

Praha – Největší pozornost se u nás každoročně upíná na vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí. Zahraniční média je tradičně řadí mezi nejkrásnější na světě, proto je kromě Čechů navštěvují i cizinci. Odhadem se po nich každé Vánoce projde milion lidí.
Dominantou nejznámějších českých adventních trhů je vánoční strom, ten letošní pochází ze středočeské obce Nespeky a rozsvítí se už v sobotu odpoledne. V obci na Benešovsku ho pokáceli o uplynulém víkendu, poté byl převezen do Modletic u Prahy.

Souprava, která strom přepravovala, vážila dvaatřicet tun. Její délka dosahovala k 29 metrům, do výšky i do šířky měl náklad zhruba čtyři 
a půl metru.

„Převoz dopadl dobře. Když je to dál, je to vždycky náročnější. Například když jsme stromy vozili z Krkonoš, museli jsme to nechat na noční čas, kdy byl provoz na silnicích slabší. Letošní trasa byla krátká a zvládli jsme ji bez problémů," řekla včera regionálnímu Deníku mluvčí Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí Hana Tietze.

V Modleticích byl strom zkrácen a připraven, do Prahy se s ním kamion vydal dnes krátce po půlnoci. A kolem druhé hodiny ráno už stál mezi Týnským chrámem a Staroměstskou radnicí.

Protože ho odborníci zapustili do dvoumetrové kotvicí jámy, původně 26metrový smrk ztepilý se tyčí do výšky dvaceti metrů.
„Už pět let každé léto vyhlašujeme soutěž Hledá se strom. Lidé do ní mohou posílat tipy na strom, který by mohl stát na Staroměstském náměstí. Letos přišlo sedmnáct tipů, tento jako jediný splnil všechny požadavky," přibližuje Hana Tietze. Vítězný smrk přihlásil sám majitel.

OBECNÍ SLÁVA. Na snímku dřevaři šablonou zjišťují, zda průměr kmene je pro ukotvení na náměstí již v pořádku.

OBECNÍ SLÁVA. Na snímku dřevaři šablonou zjišťují, zda průměr kmene je pro ukotvení na náměstí již v pořádku. Foto: Deník/Z. Kellner

„Byl už opravdu vysoký 
a navíc stál velmi blízko mého domu. Nechtěl jsem, aby při nějaké bouřce spadl, nebo se rozlomil a přitom ještě někoho zranil. Rostl tu ale dlouho, tak jsem chtěl, aby měl odchod se vší parádou," vysvětlil Miloslav Chum, proč se rozhodl zhruba sedmdesátiletý smrk Praze věnovat.

Chum prý chodí každý Štědrý den na Staroměstské náměstí na rybí polévku, letos mu při pohledu na „jeho" strom bude obzvlášť chutnat .

Na jaký program bude smrk shlížet, je ještě tajné, organizátoři vánočních trhů ho totiž představí až zítra. Dopředu je ale známé, že ponese přízvisko S vůní perníčků.

Kromě stromů z Krkonoš putovaly do Prahy stromy 
z Rokycanska či Kladenska. Loňský čtyřiadvacetimetrový vánoční strom pocházel z parku v Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku. Po skončení trhů si na nich většinou pochutnají zvířata v zoo. Tak tomu bude nejspíš i letos. 

KATEŘINA CIBOROVÁ