"Pořád ještě přetrvává mýtus, zejména u generace 50+, která ještě zažila chodit do práce na šestou a jít spát v deset, že poslední jídlo by mělo být v pět až v šest hodin večer, maximálně v sedm. Když se jich zeptám, zda vydrží bez jídla do půlnoci, než jdou spát, přiznají, že ne a ještě před spaním se pořádně najedí," přiblížil zkušenosti z praxe.

Problém podle Suchánka je v tom, že pokud tělo nedostává svůj příděl živin, začne si vytvářet zásoby na horší časy a připravovat se na delší hladovění. Jíst se tedy může i večer, ovšem s mírou. Večeře by měla být lehká a nejpozději tři hodiny před spaním.

Suchánek připomněl, že důležité je nejen kdy člověk jí, ale také co jí. Pokud si chce udržet tělesnou hmotnost a rychlé spalování, měl by odpoledne a večer dát přednost bílkovinám. Navazují se na růstový hormon, který obnovuje svalovou tkáň a udržuje vysoký bazální metabolismus. Pokud si člověk večer dá jablíčko nebo jiné ovoce bohaté na fruktózu a další ovocné cukry, tvorbu růstového hormonu a dalších hormonů pro metabolismus zastaví. Nezhubne a navíc se může dopracovat k vysoké hladině triglyceridů v krvi, což následně vede ke zvýšení hladiny cholesterolu.

Spořící metabolismus

Odborník na výživu Pavel Suchánek.Pro štíhlou linii jsou podle Suchánka hladovky nebezpečné, přesto se stále setkává s dotazy, zda by nepomohla. Vyhladovělé tělo, vděčné za každou porci jídla, si začne vytvářet zásoby na horší časy. Nastartuje se spořicí metabolismus, který blokuje hubnutí. Hladovkou tělo ztratí hlavně vodu, jakmile začne člověk zase jíst, živiny se ukládají do tuků, výsledkem je jojo efekt a po každé hladovce další nárůst váhy.

Suchánek varuje i před vynecháváním snídaně. Tělo potřebuje po ránu energii, aby mohlo normálně fungovat. Jinak musí sahat do zásob a pracovat v úsporném režimu. Řada obézních nesnídá, kvůli hladu snědí v poledne víc, než kdyby posnídali. Optimální je sníst během dopoledne 60 procent z celkového denního příjmu energie.

K light potravinám Suchánek uvedl, že i když mají snížený energetický obsah, nemůže jich člověk sníst, co hrdlo ráčí. Některé mají méně tuku, jiné méně cukru, často ale obsahují složky, které energetický příjem navyšují. "Neplatí tedy, že místo jedné klasické müsli tyčinky člověk může sníst dvě v light verzi," upozornil.