Ostravské vedení ODS podle dřívějších slov svého předsedy Martina Štěpánka návrh na zrušení místního sdružení vzneslo proto, že na jeden městský obvod by mělo připadat jedno místní sdružení. Podle Štěpánka by mělo zůstat zachováno místní sdružení Moravská Ostrava. Naopak Centrum by mělo být zrušeno z toho důvodu, že má méně členů a existuje kratší dobu. Místní sdružení Ostrava-Centrum ale vzniklo před několika lety právě kvůli nespokojenosti s fungováním místního sdružení Moravská Ostrava.

Postoj ostravské ODS podporuje i regionální předseda Stanjura. Domnívá se, že kdyby místní sdružení Ostrava-Centrum fungovalo od vzniku ODS, byla by situace jiná. „Sdružení vzniklo před šesti lety jako jakýsi experiment, který se podle mého názoru moc nepovedl. Pro mě to s osobou Mirka Topolánka nemá žádnou souvislost. Vždycky jsem prosazoval zásadu jedna radnice, jedno místní sdružení," uvedl Stanjura.

Nikdo se ho nechce zbavit

Osobně proto bude prosazovat, aby regionální rada oblastní sdružení podpořila. „Budu kolegy i pana předsedu (Petra Nečase) informovat o tom, že to není o Mirku Topolánkovi. Nejenom v Ostravě, ale i celém regionu je podle mě plno místních sdružení, které mu nabídnou členství. Není to tak, že se ho chce někdo zbavit," uvedl Stanjura.

Předseda sdružení Ostrava-Centrum František Šmehlík už dříve řekl, že snahu o zrušení tohoto sdružení považuje za mocenský boj. Podle něj návrh jeho členy rozhořčil. Pokud by bylo sdružení zrušeno, očekává, že by jeho členové spíše odešli z ODS, než se registrovali jinde. Už vůbec nepředpokládá, že by to bylo právě v místním sdružení Moravská Ostrava, které naopak deklarovalo, že nejen Topolánkovi, ale i dalším členům místního sdružení Ostrava-Centrum nabízí přestup do své organizace.

Premiér a současný předseda ODS Nečas před časem v Hospodářských novinách uvedl, že je proti zrušení místního sdružení Ostrava-Centrum.

Podle Nečase je nepřijatelné, aby bylo rušeno místní sdružení, jehož členem je bývalý předseda ODS, protože to může vyvolávat různé spekulace.