Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k 1. lednu. Kvůli nízké inflaci a menšímu růstu mezd se letos zvedly o 40 korun. Vláda prosadila ale ještě mimořádný příspěvek 1200 korun. Celkové zvýšení tedy odpovídá 140 korunám měsíčně. Na konci loňska průměrná penze činila 11.348 korun.

„Žádáme vládu, aby podpořila návrh valorizace o polovinu růstu mezd a o růst nákladů důchodců. Ty sice v posledních dvou letech rostou pomaleji než u ostatních, takže to pro nás není výhodné, ale spotřební koš důchodců má přece jen jinou skladbu. Bylo by to tak spravedlivější," řekl Pernes.

Výraznější valorizace by zvedla výdaje z rozpočtu na penze. Kdyby se důchody nově zvyšovaly o růst nákladů důchodců a o polovinu růstu reálných mezd, podle propočtů důchodové komise by to stálo ročně proti nynějšímu způsobu přidávání asi 2,9 miliardy navíc. Podle Pernese se s takovou částkou dokáže státní pokladna vypořádat.

Propočty

Podle propočtů by rozdíl výdajů proti dnešnímu modelu za čtvrtstoletí činil kolem 1,5 procenta HDP, výdaje by byly o 68 miliard vyšší. Dluh důchodového účtu – tedy výdaje, které by nekryly příjmy – by pak dosahoval 111 procent HDP. V dnešních hodnotách je to skoro pět bilionů korun, tedy víc než čtyři nynější státní rozpočty.

Pokud by zůstala třetina růstu mezd a změnil by se jen ukazatel růstu cen na růst nákladů seniorů, každý rok by to proti dnešku znamenalo navíc 2,4 miliardy. V roce 2040 by se tak saldo výdajů proti nynějšímu modelu valorizace zhoršilo o 1,1 procenta HDP, v dnešních hodnotách by to představovalo 50 miliard korun. Celkový dluh důchodového účtu by pak činil zhruba 78 procent HDP. V dnešních hodnotách je to skoro 350 miliard korun. Loni bylo ve státním rozpočtu na důchody kolem 385 miliard.

Důchodová komise loni před koncem roku zveřejnila propočty o dopadech změny valorizace na svém webu. Po krátké době je ale ze stránek stáhla, zůstaly tam jen obecnější materiály.

Rada seniorů ČR podle svého webu zastřešuje 21 celostátních a deset regionálních organizací, 46 klubů a devět městských rad seniorů. Představuje to přes 300.000 lidí.