“Na žádnou funkci nerezignuji. Nic jsem neudělal a k rezignaci nemám jediný důvod,“ uvedl karlovarský radní Václav Tomášek (ODS) na dotaz, zda se vzdá funkce po skandálu kolem násilnického gangu Zádamských, s nimiž udržuje obchodní kontakty.

„V případě Zádamských musí konat policie. Počkám, zda budou odsouzeni. Podle mě zatím nic špatného neudělali. Otevřeně jsem deklaroval, že tyto lidi znám. A proč ne? Vždyť děláme ve stejné branži,“ zdůraznil Tomášek, který stejně jako zatčený gang obchoduje s hracími automaty.

Podle jeho slov jej k rezignaci nevyzvali ani členové ODS. „O mých kontaktech se Zádamskými věděli, včas jsem je o všem informoval,“ dodal Tomášek. Náměstek karlovarské primátorky Petr Keřka (ODS) k Tomáškově přiznání o stycích s Milanem Zádamským, označovaným za hlavu skupiny vyděračů, uvedl, že mu vůbec nepřísluší se k této věci vyjadřovat. „Respektuji právní rámec a právní instituce českého státu stejně jako práva občana,“ uvedl Keřka. Stejného názoru je i hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS). „Musejí konat orgány činné v trestním řízení. A ty konají rychle. Já nyní ctím presumpci neviny,“ uvedl hejtman.

Že je kauza kolem zločineckého gangu Zádamských opravdu závažná, vědí i samotní vyšetřovatelé. „Informace o stavu vyšetřování může poskytnout pouze Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ),“ uvádí sokolovská státní zástupkyně, která má tuto záležitost na starosti. Ta s ohledem na vážnost případu požádala redakci o zachování anonymity. „V tak závažných kauzách, jako je tato, není dobré jméno státního zástupce veřejnosti prozrazovat,“ vysvětluje.

Jak ale upřesňuje mluvčí ÚOOZ Pavla Kopecká, šest lidí včetně Milana Zádamského, kteří jsou nyní ve vazbě, musí počkat na konec vyšetřování. Až pak státní zastupitelství rozhodne o jejich obžalobě. „Kdy k tomu dojde, nedokážeme nyní odhadnout. Jak už jsme uvedli, chystáme rozšíření trestního stíhání i na další osoby. Jelikož jde o organizovaný zločin, organizovanou skupinu kolem Milana Zádamského, budou všichni obžalováni současně,“ doplňuje mluvčí Kopecká.

Zatímco radní, a tedy Tomáškovi kolegové, odmítají připustit, že by se skandálem měli zabývat, řadoví zastupitelé jsou jiného názoru. A jde přitom i o některé Tomáškovy spolustraníky.

„Je to jen špička ledovce. Těch kauz v Karlových Varech je daleko víc, co by se měly řešit,“ říká karlovarský zastupitel Jaroslav Borka (KSČM) a pokračuje: „O vazbě radního Tomáška na Zádamské jsem slyšel už po volbách. Říkalo se, že v tom je velký problém. Jeho kolegové z ODS o tom museli vědět. Bylo by tedy slušné, kdyby nyní radní pana Tomáška vyslechli.“

Bývalý radní a nynější zastupitel Otakar Maceška (ODS) dokonce prohlašuje, že by se měl Tomášek rozhodnout, zda z funkce radního odstoupí. „Rada města by se k této věci měla postavit. Nejsou to příjemné zprávy, a už vůbec ne pro ODS,“ dodal Maceška.

„Je to velmi, velmi nepříjemná záležitost,“ konstatoval zastupitel Jaroslav Zach (ODS). „Mělo by se k tomu vyjádřit vedení naší strany i zastupitelského klubu. Nedokážu říci, jak bych se zachoval na místě pana Tomáška. On sám by měl nyní zvážit, zda zůstane ve svých funkcích, či odstoupí,“ dodal Zach, který věděl, že Tomášek podniká s výherními automaty.

Koaliční zastupitel Pavel Žlebek (zelení) předpokládá, že rada města se skandálem bude zabývat ještě před uzavřením policejního vyšetřování. „Pokud se prokáže to podezření, které u pana Tomáška hrozí, pak to bude otřesné,“ podotkl Žlebek a doplnil: „Znám ho málo, ale vždy mi byl sympatický. Pravda je však taková, že presumpce viny u politika mě začíná v poslední době strašit. Každá zhrzená milenka, tchyně či nespokojený podnikatel ho může nařknout z čehokoliv. Nechtějte po mně, abych teď dělal závěry.“

Své původní stanovisko po zveřejnění situace v Deníku přece jen trochu změnil šéf zastupitelského klubu ODS a radní Jiří Hejda. „Pokud je pravda taková, jak je popsána v reportáži či jak vyznělo v Deníku, bylo by logické, že policie učiní příslušné kroky k objasnění role pana Tomáška v této záležitosti. Není mi známo, zda byl pan Tomášek již policií osloven a zda je vyšetřován,“ poznamenal Hejda a pokračoval: „Pokud by se však jeho role naznačovaná médii řádným vyšetřováním prokázala, šlo by o velmi nepříjemnou situaci a nejen zastupitelský klub, ale především místní rada ODS jako nejvyšší politický orgán mezi sněmy by se touto situací jistě zabývaly. V době prázdnin se však zastupitelský klub neschází a zatím mne ani žádný z mých kolegů nepožádal o svolání mimořádného klubu s tímto tématem. V každém případě je třeba ctít presumpci neviny.“