Van der Bellen k cestě do Prahy využil běžný vlakový spoj, který na druhé nástupiště přijel chvíli po 17:00 s několikaminutovým zpožděním. Po přivítání rakouský prezident po červeném koberci podchodem odešel do prezidentského salonku na setkání se Sobotkou. Mluvčí vlády Martin Ayrer ČTK sdělil, že spolu mluvili o česko-rakouské ekonomické spolupráci a dalším tématem jednání byla spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Jednali tak o dálničním propojení Brna s Vídní a Prahy s Lincem a o modernizaci železničních tratí mezi těmito městy.

"Důležitým tématem diskuse byla také spolupráce v oblasti vzdělávání a projekt Česko-rakouské učebnice, který by měl být dokončen na konci roku 2017," uvedl Ayrer. Poznamenal, že jeho cílem je pojmenovat klíčové události a osobnosti společné historie a prezentovat český a rakouský pohled na ně.

Sobotka na začátku setkání Van der Bellenovi řekl, že je rád, že mohou navázat na schůzku z loňského léta. Sobotka se s ním setkal po vítězství v prvních volbách, jejichž výsledky byly následně zrušeny. Van der Bellen pak byl s definitivní platností zvolen prezidentem až v prosinci.

Úřadu rakouského prezidenta se dnes složením slibu oficiálně ujal vítěz opakovaných voleb Alexander Van der Bellen.
Na návštěvu Česka přijede rakouský prezident Van der Bellen

Většina státníků v dnešní době na oficiální návštěvy létá letadlem. Stejně jako Van der Bellen vlakem do České republiky přijel loni v dubnu jeho předchůdce Heinz Fischer. Jízdu vlakem zvolil také v roce 2015 mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž. Další státník do Česka v novodobé historii na oficiální návštěvu podobným způsobem nedorazil.

Úřadu rakouského prezidenta se dnes složením slibu oficiálně ujal vítěz opakovaných voleb Alexander Van der Bellen.
Rakousko má po půl roce novou hlavu státu, Bellen složil slib

Zeman na podnikatelském fóru nebude

S prezidentem Zemanem, který loni před rakouskými prezidentskými volbami otevřeně podporoval Van der Bellenova protivníka Norberta Hofera z populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), se setká až v úterý. Zeman ho přijme na Pražském hradě v úterý dopoledne s tradičními vojenskými poctami. Následovat bude společné jednání a tisková konference. 

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka se dá očekávat jednání o hospodářských vztazích, přeshraniční spolupráci, školství, vědě, kultuře a dopravní infrastruktuře. Mluvit by mohli i o "vzpomínkovém roce 2018", dodal Ovčáček. Příští rok si Česká republika připomene 100 let od vzniku samostatného státu, ale zároveň také 50 let od událostí roku 1968. Pokud jde o zahraniční témata oba státníci mohou podle Ovčáčka probrat především otázku brexitu, budoucnosti Evropské unie a boje proti terorismu.

Zeman se v úterý původně plánovaného podnikatelského fóra s rakouským prezidentem nezúčastní. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka musí dokončit před dovolenou a krajskou cestou na Vysočinu prezidentskou administrativu.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Zeman míří na Vysočinu, přijede i do dukovanské elektrárny

To, že Zeman na setkání s podnikateli nezamíří, ČTK Ovčáček potvrdil. "Pan prezident zítra (v úterý) večer odjíždí na Vysočinu, kde ve středu zahájí oficiální třídenní návštěvu. Vzhledem k tomu, že následuje dovolená, musí pan prezident dokončit nezbytné povinnosti na Hradě, jde především o prezidentskou administrativu," uvedl hradní mluvčí.

Prezident si na podpoře podnikatelů zakládá. Jejich delegace bere na všechny své zahraniční cesty, na kterých zároveň ve svém programu má vždy právě účast na podnikatelském semináři. Se zástupci českých a vietnamských firem se setkal i při své nedávné návštěvě Hanoje. Další podnikatelský seminář, který české a vietnamské společnosti pořádaly v Ho Či Minově Městě, ze svého programu vypustil.

Česko-rakouské podnikatelské fórum se bude konat v úterý odpoledne v České národní bance. Podle původního programu Pražský hrad počítal s účastí obou prezidentů. Aktuální program na hradních stránkách již tento bod neuvádí.

Václav Klaus
Veřejné urážky? Václav Klaus: Zeman a Sobotka si to mají vyříkat v zákulisí