Dvojka na kandidátce STAN ve středních Čechách Drábová vykonává mandát zastupitelky a zároveň zůstává předsedkyní SÚJB. Hnutí STAN se řídí jiným výkladem zákonů než vnitro. Uvádí, že přednost před volebním zákonem má novější služební zákon, který souběh obou funkcí umožňuje.

"Pokud by kdokoliv mandát paní Drábové napadl, tak my naopak jako hnutí jsme připraveni se bránit právní cestou. A i kdyby nakonec měla o ten mandát přijít, tak budeme velmi rádi, že tady bude existovat nějaké precedentní soudní rozhodnutí, které ten nejasný právní výklad a ty dva názory jdoucí proti sobě prostě jednou provždy vyjasní," uvedl Rakušan.

Podle vnitra si šéfové ve státní správě měli do tří dnů po ustavujícím zasedání zastupitelstva vybrat mezi prací v čele úřadů a působením v zastupitelstvu. Případně mohli požádat o neplacené služební volno, a do tří měsíců poté dát zastupitelstvu doklad o tom, že tak učinili. Pokud se tak nestane, zastupitelstvo má vyslovit zánik mandátu kvůli neslučitelnosti funkce.

V případě, že to zastupitelstvo na nejbližším zasedání neudělá, ministr vnitra požádá o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva, které se sejde nejpozději do 30 dnů od doručení jeho žádosti. Není-li zániku mandátu dosaženo na tomto mimořádném zasedání, měl by zaniknout mandát člena zastupitelstva kraje okamžikem, kdy to vysloví ministr vnitra.