První náměstek ministerstva Marek Šnajdr Rathovu kritiku odmítl jako neoprávněnou. Řekl, že správní řízení běží. Podle Šnajdra nemá hejtman argumenty, proto volí silná gesta.

Ministerstvo žádosti o převod dvakrát zamítlo, o třetí mělo podle Ratha rozhodnout do 18. ledna. „Ministerstvo je dodnes nečinné a nerozhodlo,“ podotkl hejtman. Lhůty správního řádu jsou závazné, jde o politickou svévoli, soudí. ODS podle hejtmana bojuje za to, aby nemocnice zůstaly akciovými společnostmi, což je podle něho předstupeň k jejich privatizaci.

„Pan hejtman zakrývá silnými gesty a burácivými slovy, že nemá fakta, nebo naopak to, že se někomu podařilo odhalit jeho nekalé plány,“ řekl Šnajdr. S ministryní Danou Juráskovou již dříve upozornil středočeské zastupitele na riziko, že transakcí ztratí kraj vliv na své nemocnice.

„Majetek nemocnic měl podle rozhodnutí zastupitelstva přejít do majetku Středočeského kraje, a tak jen kraj může s tímto majetkem disponovat, nikoli kamarádi pana Ratha,“ zdůraznil Šnajdr.

Statisícové škody

Ministerstvo podle Ratha porušilo zákon o správním řádu, ale i zákon o neziskových nemocnicích. Středočeskému kraji podle něho vzniká škoda v řádech statisíců korun. Kraj podá správní žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu a trestní oznámení na neznámého pachatele, sdělil Rath.

Oznámení bude na neznámého pachatele. Rath ale podezřívá náměstka ODS Šnajdra. „Pan Rath je zjevně hysterický ze svých viditelných neúspěchů ve Středočeském kraji i ze slábnoucí pozici v ČSSD,“ shrnul Šnajdr.

Podle Ratha rovněž selhává systém úhrad léků, když za ně prý rostou doplatky. Zatímco v roce 2006 byl průměrný doplatek za recept 72 korun, předloni to bylo 122 korun, uvedl. Stínový ministr zdravotnictví ČSSD Rath z toho rovněž viní ministerstvo a zejména Šnajdra. „V systému je neuvěřitelný chaos,“ podotkl.

Profitují z toho podle Ratha dvě až tři zahraniční farmaceutické firmy. Další firmy podle něho podávají na stát žaloby. Spory prý vyhrají a stát bude muset vyplatit stamiliony až miliardy korun jako odškodné, dodal stínový ministr.

Čtěte také: Ministerstvo zamítlo Rathův návrh na převod nemocnic