Řízení je podle mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Sedláčkové na samém počátku, Zeman ještě nebyl o Rathově kroku oficiálně informován. Obsah stížnosti soud nezveřejní, řekla Sedláčková, která nechtěla komentovat ani jednotlivé argumenty Rathova podnětu.

Nenechte si ujít: Sobotka o brexitu: ČR bude hájit práva občanů žijících v Británii

"Ústavní stížnost proti trvajícím zásahům prezidenta republiky do probíhajícího trestního řízení, vedeného u Krajského soudu v Praze pod sp. zn. 4 T 21/2013," zní informace ke stížnosti v přehledu plenárních věcí ÚS. Spisová značka odpovídá případu, v němž Rath dostal za korupci 8,5 roku vězení a který kvůli nezákonným odposlechům vrátil Vrchní soud v Praze k novému projednání.

ÚS obdržel Rathovu stížnost minulý týden. Soudcem zpravodajem je Vladimír Sládeček. Stížností by se mělo zabývat plénum soudu, tedy sbor všech ústavních soudců. Důvodem je to, že podle rozvrhu práce plénum řeší všechny stížnosti, kde jako účastník nebo vedlejší účastník figuruje prezident. Soud může stížnost odmítnout, anebo se jí může věcně zabývat, poté připadá v úvahu zamítnutí nebo vyhovění.

Čtěte také: Příští rok by si lidé mohli vyzvednout řidičské průkazy i mimo trvalé bydliště

Rathovo podání se podle Lidovek.cz vztahuje k tomu, že se prezident Zeman počátkem roku dvakrát slovně vložil do zmíněné kauzy. Nejprve řekl, že v případě zadržení podezřelého se sedmi miliony korun od vína mu přijdou diskuse o vině či nevině nepatřičné, a podruhé veřejně nevyloučil podání kárné žaloby na soudce Martina Zelenku, jenž odsuzující verdikt nad Rathem zrušil, napsal server.

Podle advokáta Romana Jelínka, který Ratha v této věci zastupuje, klient stížnost veřejně okomentuje až ve chvíli, kdy se k ní vyjádří prezident.