Paroubková označila jednání jako absurdní. Zmínila, že při některých dotazech advokátů vůči svědkovi se jeden z přísedících údajně smál. Chce oslovit mezinárodní nevládní organizace, aby se přišly na proces podívat.

Nejsou pevní v kramflecích

Paroubka (NS-LEV 21) a jeho manželku s Rathem spojovalo v minulosti členství v ČSSD. „Můj zájem je čistě lidský, ne politický," odůvodnil novinářům návštěvu hlavního líčení Paroubek. „Věřím, že soud bude natolik nezávislý, aby o tom rozhodl dobře," dodal. Podle něj je ale v obžalobě řada „divných momentů a černých míst". Svědčí to údajně o tom, že žaloba není pevná v kramflecích.

„Kauza buštěhradského zámku je podle mého názoru vyfabulovaná," dodal Paroubek s tím, že podle něj Evropská unie neshledala v projektech žádné závady a posudky prý svědčí o tom, že zakázky nebyly uměle navýšené.

Šéf Regionálního operačního programu Střední Čechy ve výpovědi uvedl, že pokud by úřad věděl, že projektová dokumentace k veřejné zakázce pasuje na konkrétní firmu, musel by žádost zamítnout. „V tu chvíli se nesmí absolutně nic dalšího proplácet," řekl soudu.

O ničem neví

Novotný dále řekl, že neví o jakékoli škodě vůči Evropské unii, od které putovaly na projekty dotace.

Podle něj se zavedl v roce 2009 ve spolupráci s Rathem systém hodnocení hospodárnosti postavený na speciálním softwaru. „Troufnu si říci, že v tom jsme nejdál v České republice," dodal. Co se týče zjišťování obvyklé ceny u zakázek, Novotný řekl, že si jeho úřad na posuzování najímal experta, který vytvořil posudek.

Novotného výpověď odpovídala promluvám svědků z předešlých dní, kterými byli lidé ze Středočeského krajského úřadu. Tvrdili, že zakázky nebylo možné ovlivnit, protože byl nastavený vícestupňový systém kontroly a schvalování.