Trestní senát ji projednává od počátku loňského srpna. Původně bylo hlavní líčení rozvrhnuté do začátku května, ve čtvrtek ale senát Roberta Pacovského zveřejnil další termíny. Deník o tom informovala mluvčí soudu Zuzana Steinerová. Podle jejích slov je nově vypsáno dalších 33 jednacích dnů, které mají být věnovány dalšímu dokazování; poslední z nich je zatím naplánován na 26. září.

Jak se hlavní líčení bude vyvíjet ve skutečnosti, je ale posle Steinerové těžké odhadnout. „Zda jsou termíny konečné, ukáže průběh hlavního líčení. Do značné míry závisí na tom, jak účastníci trvají na doslovném čtení listinných důkazů," sdělila mluvčí Deníku. Lze nicméně předpokládat, že se obhajoba ještě vytasí s návrhy na další doplnění dokazování.

Duben vyplní výslechy svědků

Prozatím se konají výslechy svědků, což by mělo trvat do konce dubna. Následovat budou výpovědi znalců a předkládání listinného materiálu ze spisu. Na přání účastníků řízení pak závisí, zda se soud spokojí s konstatováním, že dané písemnost ve spisu existuje, anebo budou trvat na doslovném přečtení celého jejího obsahu v jednací síni.

Exhejtman Rath od počátku odmítá nejenom přijímání úplatků, ale i jakoukoli vinu; popírá i samotnou možnost manipulace se zakázkami a jejich nezákonné ovlivňování. Také jeho blízcí spolupracovníci, někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, která vykonávala dohled i nad děním v ostatních zdravotnických zařízeních majících vlastní vedení, a její partner Petr Kott, zastávající post koordinátora středočeských oblastních nemocnic, opakovaně prohlásili, že ve smyslu obžaloby se trestného činu nedopustili. Z 11 souzených mužů a žen připouští podíl viny pouze spolupracující obviněná Ivana Salačová, majitelka stavební firmy. Ta se svým svědectvím snaží usvědčovat i ostatní spoluobžalované.