Pevná část důchodu, která je pro všechny stejná, vzroste z 2550 na 2700 korun. Procentní díl penze, který se stanovuje podle odpracovaných let a odvedených částek, se upraví o 3,5 procenta. Stejně - tedy o 3,5 procenta - se zvednou i příplatky k penzi pro odbojáře a pozůstalé po nich. Návrh nařízení připravilo ministerstvo práce.

Na dvě desítky protestující se sešly 25. září před Úřadem vlády aby vyzvaly Vládu k navýšení výdajů pro vysoké školy. Pavel Bělobrádek a rektor UK Tomáš Zima.
Konec levných akademiků. Vláda souhlasí se třemi miliardami pro vysoké školy

Vedle starobních důchodů se zvednou i invalidní a pozůstalostní penze. Na konči června Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela starobní důchod bezmála 2,4 milionu seniorů a seniorek. V průměru pobírali 11 807 korun. Invalidní důchod dostávalo 425.400 lidí a pozůstalostní 71 400 dospělých i dětí.

Jan Tříska.
Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska. Policie sebevraždu vyloučila

Za chystaným výraznějším zvýšením důchodů je nový model valorizace, promítá se do něj i citelnější růst mezd a cen. Vláda bude podle nového výpočtu, který se do zákona dostal letos, přidávat poprvé. Od ledna se penze budou zvedat o polovinu růstu reálných mezd místo dosavadní třetiny. Kabinet může důchody zvýšit buď podle růstu cen zboží, které pořizují senioři a seniorky, nebo podle růstu cen pro domácnosti. Vybírá vyšší hodnotu.

Podle rady seniorů se sice se změnou valorizace podíl důchodců "na růstu blahobytu společnosti" díky započítání větší části ze zvýšení mezd zvedá, přidání je ale nedostatečné. "Navýšení je s ohledem na skokový růst nominálních mezd v roce letošním i příštím výrazně podhodnoceno. Relace průměrného starobního důchodu a průměrné mzdy má v příštím roce poklesnout na 39,4 procenta," tvrdí rada. Podle mezinárodní úmluvy by poměr neměl klesnout pod 40 procent.

Stanislav Štech
Tři miliardy navíc pro vysoké školy budou stačit, je přesvědčen Štech

Rada žádá pro příští rok mimořádnou valorizaci. Podle představ seniorské organizace by mělo být zvýšení takové, aby průměrná penze odpovídala 41,4 procenta průměrné mzdy. Nová vláda by po volbách měla prosadit, aby se do roku 2021 poměr dostal na 45 procent, uvedla rada v prohlášení. Z jakých propočtů vychází, neupřesnila.

Podle ministerstva se ceny mezi červnem 2016 a 2017 zvedly o 2,3 procenta. K tomu se připočítá polovina z růstu reálných mezd o 3,3 procenta, tedy po zaokrouhlení 1,7 procenta. Výsledkem je zvýšení penzí o čtyři procenta. Pokud by se přidávalo podle dosavadního výpočtu, přilepšili by si penzisté a penzistky od ledna o 3,4 procenta (součet růstu cen a třetiny růstu mezd). Průměrné zvýšení by tak od ledna bylo o 65 korun nižší, upřesnilo ministerstvo.

Alexandra Udženija
Vláda rozdává a neinvestuje, kritizuje ODS návrh rozpočtu

Důchod se skládá z pevné a procentní části. Pevná část odpovídá podle zákona devíti procentům průměrné mzdy. Procentní se určuje podle odpracované doby a výše výdělků. Od ledna se změní hranice pro stanovení částky ze mzdy, která se zahrnuje do stanovení důchodu.

Letos v lednu si senioři a seniorky polepšili v průměru o 309 korun. V roce 2016 se sice penze podle inflace a růstu mezd zvedly jen o 40 korun, k tomu ale přibyl jednorázový příspěvek 1200 korun. Měsíčně si tak minulý rok důchodkyně a důchodci přilepšili celkem o 140 korun.