Mánek, který by se rád stal na podzim na jihu Čech senátorem, ale s obviněním nesouhlasí. Je to snaha mě politicky diskreditovat, tvrdí bývalý ředitel šumavského parku Mánek.

Hodně drazí koně

Podle Hubeného, který je pověřen vedením parku od 1. května, se penězi nejvíce mrhalo v případě restaurace na Březníku, projektu na návrat chladnokrevných koní na Šumavu a v případě některých pronájmů.

Co se týče hájenky na Březníku, tak tam byly podle Hubeného a spol. zbytečně a nenávratně promrhány zhruba čtyři miliony korun. Nepřiměřeně vysoká měla být i související reklama na Park Restauranty, jichž byl právě Březník vlajkovou lodí.

Pronájem dřevoskladu

„Problematický je také pronájem dřevoskladu v Nové Peci. Současná výše měsíčního nájmu je 2500 korun, část zařízení a objektů se pronajímá pro sociální zaměstnávání v místě, které dotuje úřad práce. Základní výše nájmu by ale přesto měla být asi 31 000 Kč, generovaná ztráta je tak cca 340 000 Kč ročně," přidal další příklad špatného hospodaření nový mluvčí šumavského parku Jan Dvořák a dodal, že problémové byly i některé nájmy.

„Mohly to všechno být zajímavé a turisticky velmi atraktivní projekty," uvedl Hubený. „Jenže když jsme rozkryli jejich financování a následné náklady, jsou jednoznačně projevem špatných manažerských rozhodnutí, za která zaplatí daňový poplatník," uvedl Hubený.

Projekt návratu koní na Šumavu

Ten kritizuje i projekt na návrat chladnokrevných koní na Šumavu, jehož cílem byla záchrana českého chladnokrevníka, a reklama pro správu parku. Tento projekt stál skoro 4,5 milionu korun. Výnos z po cca roce jeho působení byl ale podle něj jen 52 000 Kč. Zvýšení výnosů se nepředpokládá a roční náklady jsou přitom zhruba 2 miliony korun. „Vysoká ztrátovost projektu jednoznačně představuje mrhání s prostředky daňových poplatníků," tvrdí Hubený, podle něhož se objevily i další problémy. Bez poskvrnky nejsou ani například turisticky oblíbené fotopointy.

„Z výsledků auditů nemám v žádném případě radost. Nejen, že musíme spoustu věcí napravit a některé kroky nebudou úplně příjemné, ale opět to vrhá špatné světlo nejen na Správu Národního parku a CHKO jako na instituci, ale na celou Šumavu. I z tohoto důvodu je pro mě prioritou to, aby se správa vždy řídila podle našich zákonů. To ale neznamená, že bychom nechtěli pokračovat v turisticky atraktivních projektech. Právě naopak, pracujeme na zpřístupnění Šumavy a na vytvoření dalších atraktivit, ale efektivně profesionálně a v souladu se zákony," zakončil Hubený.

S názorem současného vedení rozhodně nesouhlasí bývalý ředitel správy parku. „To není o hospodaření, ale o jednotlivých kauzách vytržených navíc z kontextu. Cílem je diskreditovat mou osobu před senátními volbami," ohradil se Jiří Mánek.

Výsledky auditů se v současné době zabývají právníci Správy Národního parku Šumava i Ministerstva životního prostředí ČR a zvažují další právní kroky. Podle zdroje Deníku z vedení šumavského parku je reálné, že bude podáno trestní oznámení na bývalé vedení této instituce.