Lokalitu, kde k atentátu došlo, změnila výstavba mimoúrovňové křižovatky, a tak byla vybrána zatáčka, která se podobá té původní. Nebude tam chybět ani historická tramvaj z roku 1932 s vlečným vozem z roku 1908 – a ne náhodou: tramvaj se v roce 1942 objevila i na zastávce u místa útoku parašutistů.

Ilustrační foto.
Výročí atentátu na Heydricha připomenou dvě venkovní výstavy

Libeňská sokolovna nabídne po celý den výstavu 

Od 11.30 pokračuje až do sedmé večer vojensko-hudební program před radnicí Prahy 8 v ulici U Meteoru. Mimo jiné vystoupí i skotská dudácká kapela v britských uniformách. Nebudou chybět ani protektorátní scénky z ulic okupované Prahy. Libeňská sokolovna nabídne po celý den výstavu Operace Anthropoid – někomu život, někomu smrt.

Pomník operace anthropoid.
Vydejte se po stopě atentátu na Heydricha

Operaci výsadkářů nicméně připomínají i další počiny – a to nejen knižní publikace, v pátek představená venkovní výstava na Klárově nebo páteční promítání filmu Atentát na nádvoří Libeňského zámku. Česká pošta vydala k výročí aršík se 46korunovou známku, přímo v chrámu v Resslově ulici, kde výsadkáři svedli svůj poslední boj, křtila Česká mincovna zlatý dukát a stříbrnou medaili s portréty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Jejich čin se dokonce stal inspirací i pro tvůrce hodinek. A i když se nad tím někdo možná pozastaví, na Žižkově si lze zahrát třeba i únikovou hru zasazenou do období heydrichiády.

Památník v Panenských Břežanech.
Památník v Panenských Břežanech připomíná i atentát na Heydricha

Místa spojená s operací Anthropoid. Infografika. Zdroj: Redakce