Rekonstrukce by se měla uskutečnit v letech 2021 až 2023. Vedle nových kanceláří během ní v budově mají vzniknout i rezidence velvyslance a byty pro zaměstnance, kterých má být nově více než 30. Celkový vzhled stavby má i po rekonstrukci zůstat zachován.

Komplexní rekonstrukce by měla přijít na zhruba 550 milionů korun, dalších přes 50 milionů si vyžádají náklady na pronájem prostor, které budou diplomaté i další zaměstnanci úřadu potřebovat během rekonstrukce budovy. Celkové náklady by se i s dvacetiprocentní rezervou, s níž návrh počítá, mohly vyšplhat na zhruba 727 milionů korun.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Zeman dal na návrh vlády, odvolal velvyslance Borůvku

Budova ambasády je typickou představitelkou architektonického brutalismu, který je výraznou devizou řady staveb architektonického páru Věry a Vladimíra Machoninových. Dnešním potřebám už ale podle diplomatů nevyhovuje. Jednak je naddimenzovaná a jednak v řadě ohledů zastarala.

Zatímco v době studené války na ambasádě ve východní části Berlína působilo mezi 350 a 500 pracovníky, dnes jich je mnohonásobně méně, a část budovy tak zeje prázdnotou. Lidé, kteří v ní pracují, si často stěžují na to, že se budova v létě snadno vyhřeje na neúnosné teploty, v zimě se zase složitě vytápí. Ve stavbě je navíc dodneška azbest.

Ulice Manchesteru po tragickém útoku
Česko posílí na ostrovech. V Manchesteru založí nový generální konzulát

I z těchto důvodů se v uplynulých letech opakovaně jednalo o jejím osudu. Ve hře bylo několik variant, včetně možnosti budovu úplně zbourat a na jejím místě postavit novou ambasádu nebo velvyslanectví přestěhovat do berlínské čtvrti Tiergarten. Nakonec ale česká strana rozhodla o zásadní rekonstrukci.