Kvůli rekonstrukci nehody, při níž cizinka utrpěla těžké zranění, ohlásili policisté uzavírky v sobotu od 10 do 21 hodin a v neděli od 7.30 do 14 hodin – s tím, že v daných časech neprojede uzavřeným úsekem od Michelské až ke sjezdu z 5. května téměř nikdo; výjimku dostanou pouze autobusy MHD, ale i pro ty bude zrušena zastávka Brumlovka.

Sami členové vyšetřovacího týmu ale připouštějí, že uzavírka se může zkrátit. Záleží na tom, jak se podaří spolupracovat s celkem osmi svědky incidentu, pro který je Janoušek obviněn z úmyslně způsobeného těžkého ublížení na zdraví (a také z dalšího trestného činu, z ohrožení pod vlivem návykové látky – nadýchal totiž přes 2,2 promile). Hlavním cílem rekonstrukce je dospět k poznatkům, zda Janoušek mohl ženu vidět, anebo lze věřit jeho slovům, že si nevšiml, že mu stojí v cestě. To je důležité pro stanovení právní kvalifikace – s úmyslným trestným činem je totiž spojena podstatně přísnější trestní sazba nežli s jednáním z nedbalosti.

Ověření výpovědí

Cílem vyšetřovacího pokusu je také potvrdit, co a jak mohli ze svých stanovišť vidět a nevidět svědci, kteří o okolnostech střetu vypovídali. Vyplývá to ze slov státní zástupkyně Jitky Rybenské. Některé výpovědi svědků učiněné na policii mohou být při rekonstrukci potvrzeny, zatímco jiné nejspíš vyvráceny. „Je otázka, které," doplnil Janouškův advokát Vít Široký s tím, že nechce předjímat. I samotná výpověď sražené cizinky, která na policii připustila, že si jí Janoušek ve chvíli, kdy šlapal na plyn, nemusel všimnout, v minulosti silně rozčeřila veřej mínění – a okamžitě se objevily spekulace o očekávané výši odškodnění, které Janoušek zraněné ženě slíbil vyplatit.

Sám lobbista se podle slov Širokého vyšetřovacího úkonu nezúčastní, bez účasti sražené cizinky se ale rekonstrukce neobejde. Předmětem rekonstrukce se stanou hned dvě Janouškovy nehody. Lobbista za volantem svého porsche nejprve údajně nedodržel bezpečnou vzdálenost za vozem jedoucím před ním a lehce ťukl do volva řízeného později zraněnou cizinkou. Bez zastavení ale pokračoval jízdě. Zastavit ovšem musel asi po 50 metrech před červenou na semaforu, kam za ním Vietnamka přiběhla a dožadovala se řešení předchozího střetu. Lobbista se však rozjel, jakmile padla zelná, a ženu srazil; ta utrpěla vážné zranění, které si vyžádalo dlouhodobé léčení.

Vstřícný postup policistů k Janouškovi bezprostředně po nehodě byl natolik šokující, že policejní prezident Petr Lessy pražské policii případ odejmul a vyšetřování svěřil policistům z Hradce Králové. Ředitel pražské policie Martin Vondrášek následně kázeňsky potrestal několik podřízených – svůj post ale uhájil.