Čerstvě narození bílí tygři či gorily. Rejnok, kterého můžete pohladit i nakrmit, či jediný medvěd grizzly v tuzemsku. Češi milují exotická zvířata, která nemají šanci potkat při procházkách v tuzemských luzích a hájích. Těží z toho zoologické zahrady, do kterých letos zamířily doposud nevídané počty lidí.

Minimálně pět z významných českých zoo hlásí nejvyšší návštěvnost v historii, vyplývá z ankety Deníku v regionech.

Rekord padl v Praze, Děčíně, Liberci, Jihlavě či Zlíně. A Hodonín předpokládá, že historické tabulky zvládne přepsat do konce roku.

Davy přilákají mláďata

„Minulý týden jsme překonali doposud rekordní hranici návštěvnosti z roku 2007," říká například mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová. Když bude pěkné počasí, přijde prý do konce roku více než 390 tisíc lidí.

„Největším lákadlem jsou u nás bílí tygři a jejich mláďata, která se narodila v únoru tohoto roku," dodává Tesařová.

I nejnavštěvovanější česká zahrada – ta pražská, kterou letos už navštívilo rekordních 1,4 milionů lidí – měla štěstí na roztomilé přírůstky. V dubnu se tam narodil Ajabu, sameček extrémně populárních goril.

Táhnou rejnoci i žraloci

Nejen mláďata dokáží přilákat davy. Tak kupříkladu jedním z hlavních lákadel zlínské zoo, která už na konci října pokořila rekordních 650 tisíc lidí, je Zátoka rejnoků.

„Tento pavilon s možností pohladit si a nakrmit mořské rejnoky je jedinou expozicí svého druhu v celé Evropě," říká Romana Bujáčková, vedoucí marketingu ZOO a zámku Zlín-Lešná.

Zhruba ve stejné době jako ve Zlíně padl rekord 110 tisíc návštěvníků v Děčíně. Tam lidé obdivují třeba medvědy grizzly. „Ty chováme jako jediná česká zoo a nenajdete je ani na Slovensku," podotýká Alena Houšková z děčínské zahrady.

I příběh olomoucké zahrady dokazuje, že je třeba mít unikát. Tamní zoo se sice rekord letos překonat nepodaří, ale z logického důvodu: nejvyšší čísla zaznamenala v roce 2003 – to když si čerstvě pořídili žraloky jako první česká zoo.

Tři tisíce druhů

Tuzemské zahrady chovají celkem 33 tisíc zvířat tří tisíc druhů, spočítal projekt Česko v datech.

Jeho analytici se zaměřili na členy Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Z nich nejvíce zvířat chová ta plzeňská, kde mohou návštěvníci obdivovat 8800 jedinců 1269 druhů.

„Každá zoo se ale specializuje na určité skupiny živočichů, například ta ostravská vyniká více než dvěma tisícovkami chovaných ryb, které tvoří více než polovinu všech zvířat v zahradě," říká Jana Morávková, mluvčí projektu Česko v datech.

Kde najdete oblíbená zvířata?

Chcete zjistit, kde najdete 36 nejpopulárnějších druhů zvířat? Pak si proklikejte interaktivní grafiku projektu Česko v datech. Jeho analytici vybrali různé druhy zvířat ze všech kontinentů. Zastoupení v grafice mají savci, ptáci, plazi i paryby.

Lemur, kam se podíváš

Nejběžněji chovanými zvířaty jsou lemuři. Tyto primáty, kteří jsou populární díky animovanému filmu Madagaskar, mají ve třinácti českých zahradách.

Skoro ve všech narazí návštěvníci také na medvědy, tygry či zebry.

Naopak „nejvzácnější" jsou žraloci, které stále najdete jen v Olomouci. A gorily, hroši, jaguáři či lední medvědi – ti jsou k vidění vždy ve dvou zoo.

Úkryt před vánočním šílenstvím

Zoologické zahrady můžou být i vhodným místem, kam se schovat před všudypřítomným předvánočním nákupním shonem.

V prosinci je navštěvuje několikanásobně méně lidí.

Navíc lze narazit na „akční ceny" vstupného. Ve většině zahrad je proti létu snížené, jelikož část expozic bývá zavřena a některá zvířata si návštěvníci neprohlédnou kvůli jejich zimnímu spánku.

Ve většině zahrad tak ušetříte zhruba třetinu z letní ceny lístku.

Zdroj: Deník Data / David Valenta