Teplota 36,5 stupně v Doksanech překonala dosavadní rekord z roku 1952, který činil 36,1 stupně Celsia. O něco chladněji bylo v nedalekých Kopistech, kde teploměry ukázaly 35,9 stupně Celsia, což bylo čtyři desetiny stupně nad rekordem z roku 1994.

Stejné teploty jako Kopisty dnes dosáhlo i několik dalších stanic, například v Dobřichovicích u Prahy a v Brandýse nad Labem ve středních Čechách. Brandýs nad Labem – Stará Boleslav tak dnešní teplotou překonala dosavadní rekord z roku 1957 o jednu desetinu stupně, kdežto v Dobřichovicích dnešní maximum na rekord nestačilo. Třeba v Olomouckém kraji byly historické nejvyšší teploty překonány v Bělotíně na Přerovsku, Javorníku a Jeseníku. V Javorníku meteorologové naměřili 34,3 stupně, předchozí rekord byl z roku 1999 a činil 32 stupňů.

Senior zemřel po fyzické námaze

Horko může být nebezpečné, zvláště pro nemocné a starší lidi či děti. V Jizerských horách si dnes vedro vyžádalo život muže ve věku přes 90 let. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenky Moravcové zemřel muž po kolapsu způsobeném fyzickou námahou v tropických teplotách. „Lidé by měli pravidelně doplňovat do těla dostatečné množství tekutin, minimálně dva a půl litru nealkoholických nápojů. Starší a nemocní lidé by se měli v těchto dnech vyvarovat nadměrné fyzické zátěže, a to zejména na přímém slunci," upozornila primářka Emergency Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jana Bednářová.

Výstraha meteorologů

V neděli čekají Česko pravděpodobně ještě vyšší teploty. Podle dnešní výstrahy ČHMÚ zasáhnou celou zemi velmi vysoké teploty, vystoupají na 33 až 37 stupňů. I v příštích týdnech podle ČHMÚ vedra přetrvají, ochladí se až koncem července. Od dnešního odpoledne do nedělních 23:00 také platí pro Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj výstraha před bouřkami, které podle meteorologů mohou přinést přívalové deště, kroupy a nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Ostatní evropské země také trápí extrémní horko. Teploty v mnoha zemích včetně Itálie, Španělska nebo Německa se šplhají až ke 40 stupňům Celsia. Kvůli vysokým teplotám dnes na pět hodin vypadlo vysílání německo-francouzské televizní stanice Arte. V horku se totiž vznítila její elektrická rozvodna, a požár zničil dokonce i záložní zdroje energie. Už od konce června se s vlnou veder potýká Blízký východ a Asie. V Pákistánu kvůli extrémním teplotám dosahujícím až ke 45 stupňům zemřelo už na 1250 lidí, v iráckém Bagdádu v pátek teploměry ukazovaly 46 stupňů.