K bližšímu vysvětlení rektora na říjnovém zasedání vyzval akademický senát. Rektor v pondělí večer zveřejnil své sdělení senátorům mimo jiné na univerzitním webu. Tvrdí, že Elfmarkovým působením nevznikla univerzitě žádná finanční škoda. Organizátor dnešního protestu proti rektorovi Stanislav Jeřábek ale upozornil, že vzhledem k současným událostem minimálně na pověsti škola újmu utrpěla.

Oba zaměstnanci se brání žalobou

Rektor také znovu detailně popisuje, proč odvolal kvestora Tomáše Pelikána a ředitelku Správy účelových zařízení ČVUT Markétu Kabourkovou. Mimo jiné přichází s podezřením, že se mohli snažit ovlivnit veřejné zakázky.

Oba odvolaní pracovníci tvrdí, že museli skončit, protože odmítli spolupracovat s Elfmarkem. Proti svému odvolání se oba brání žalobou. Rektor je přesvědčen, že u soudu uspěje.

Jeřábek kritizuje rektora 

Znovu poukazuje na to, že je „zlovolně napadán v médiích" s odvoláním na podle něho nezákonně zveřejněné zvukové nahrávky. Jeřábek ho v úterý kritizoval, že neustále poukazuje pouze na nelegálnost pořízení nahrávek, ale dosud nepopřel konání schůzky, o které prý vypovídají.

Rektor vysvětluje také pozadí analýzy možných osobních vazeb u velkých zakázek ČVUT, což po něm akademický senát požadoval. Prověrku prováděla společnost Ernst & Young, která nezjistila žádný konflikt zájmů vybraných pracovníků a firem, které s ČVUT obchodují. Vycházela jen z veřejných zdrojů. Podle právního posudku nebyl potřeba souhlas prověřovaných lidí. Rektor přislíbil, že všechny aktéry s výsledkem prověrky seznámí do 11. listopadu.

Rektor chce sjednotit univerzitu

Rektor vyzval k uklidnění situace především na Fakultě elektrotechnické, Fakultě informačních technologií a Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské, jejichž akademické senáty proti němu vystoupily nejkritičtěji.

Za jeden ze svých úkolů považuje sjednocování univerzity. „Vy i já víme, že rektorova zodpovědnost je zde větší než jeho řídicí pravomoci. Přirozeným a z dikce vysokoškolského zákona vlastně jediným partnerem ve sjednocování univerzity je právě akademický senát ČVUT, tedy vy, senátoři. Chtěl bych vás požádat, abyste tuto svoji jedinečnou roli více naplňovali," napsal.

Čtěte také: Na shromáždění proti rektorovi ČVUT se sešla více než stovka lidí