Uvedl, že komise s Remkem, který dostal od regionálních organizací KSČM nejvíc nominací, jednala a on si vzal čas na rozmyšlenou právě do středy příštího týdne.

Bude-li Remkovo rozhodnutí kladné, což se očekává, pak jeho nominaci projedná ve čtvrtek 25. října stranický výkonný výbor a definitivně rozhodne ústřední výbor, který je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, na svém zasedání v sobotu 27. října, uvedl Kováčik.

Odebrat hlasy Zemanovi

Komunisté jsou poslední parlamentní stranou, která ještě o svém prezidentském kandidátovi nerozhodla. V kuloárech KSČM se také hovořilo o tom, že by komunisté mohli podpořit některého levicového kandidáta, například expremiéra a čestného předsedu Strany práv občanů – zemanovců Miloše Zemana nebo kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ale o podpoře pro tyto kandidáty s komunisty nikdo nejednal. Komunistický kandidát by mohl podle pozorovatelů odebrat hlasy Zemanovi, a snížit tak jeho náskok před Dienstbierem.

V průzkumech různých agentur se zatím jako favorité prezidentské volby jeví bývalý premiér Jan Fischer a právě Miloš Zeman.

Filip již dříve řekl, že se komunisté rozhodnou podle výsledku voleb pro nejvhodnějšího kandidáta, který by reprezentoval KSČM a její široké zapojení do občanské společnosti. Krajské volby dopadly pro KSČM příznivě a předčily očekávání jejích lídrů. V některých médiích se píše o „rudé hrozbě" či o „rudé záři nad kraji". Šéf KSČM hovoří o nové etapě odpovědnosti komunistické strany.

Bývalá soudkyně Wagnerová

Kromě Remka navrhovaly regionální organizace KSČM také bývalou soudkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou, která nikdy neřekla, že by chtěla kandidovat, či podnikatele v cestovním ruchu Tomio Okamuru, přestože kandidaturu zatím neohlásil.

Mezi navrhovanými osobnostmi se objevil také český profesor ekonomie Milan Zelený, který působí na Fordham University v New Yorku, ale také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Ani on neuvedl, že by měl v úmyslu se ucházet o funkci českého prezidenta.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyhlásil prezidentské volby na 11. a 12. ledna. Kandidáti musí odevzdat přihlášky nejpozději do 6. listopadu. Druhé volební kolo se bude konat dva týdny po kole prvním.