„Situace je skutečně hraniční a je potřeba se vyjádřit," poznamenal Bělobrádek. Po rychlém a nečekaném Pospíšilově konci je podle něj nyní zřejmé, že už nejde o odborné spory o podobu důchodové či zdravotní reformy, ale o podobu celého demokratického systému.

Liška míní, že nyní je ohrožována nezávislost justice, politici zasahují do vyšetřování a premiér jde na ruku „zákulisním bratrstvům". Zelení ani lidovci se podle svých předsedů nebojí předčasných parlamentních voleb, ačkoliv podle průzkumů má naději překročit potřebnou pětiprocentní hranici nyní spíše jen KDU-ČSL. Podle šéfa SZ je ale potřeba ukončit éru dominance stran někdejší „opoziční smlouvy", tedy dohody ODS a ČSSD po volbách v roce 1998, která umožnila přežití menšinové sociálně demokratické vlády.

Plánovaná demonstrace

Jejich názor by měla podpořit i demonstrace svolaná na dnešní podvečer na pražské náměstí Míru. Liška dnes zdůraznil, že jejím cílem není podpora exministra Pospíšila, ale především snaha vyjádřit obavy o existenci právního státu v zemi. „Je to bitva, kterou bychom si neměli dovolit prohrát. Po 22 letech opět svádíme zásadní bitvu o povahu státu," prohlásil. Na protestu, který by měl být zakončen pochodem k budově Vrchního státního zastupitelství, Liška očekává okolo tisíce lidí.

Spoluorganizátorem demonstrace jsou i občanské iniciativy jako je Inventura demokracie či platforma Vraťte nám stát, jejíž představitel Ivan Gabal se stal společným kandidátem KDU-ČSL a Strany zelených pro podzimní senátní volby v Praze.