Na navržení první místopředsedkyně hnutí ANO se koaliční strany shodly v pondělí po týdnech marného hledání společného kandidáta. Ve středu Jourovou podpořil i poslanecký výbor pro evropské záležitosti.

Cesta devětačtyřicetileté političky k nominaci se uvolnila poté, co ČSSD ustoupila od svého původního kandidáta, exministra financí Pavla Mertlíka, výměnou za dohodu na navýšení peněz pro sociální služby a rychlejším růstu minimální mzdy v příštím roce.

Koalice se pro Jourovou rozhodla i z důvodu, že tak chce zvýšit šance Česka na získání významnějšího resortu v příští Evropské komisi. Juncker do ní totiž musí získat minimálně devět žen - jako v současné "unijní vládě" - jinak Evropský parlament pohrozil, že novou komisi neschválí.

Praha pro Jourovou usiluje o získání postu evropské komisařky pro regionální rozvoj, institucionální vztahy, dopravu nebo průmysl. Sama Jourová jako odbornice na evropské fondy upřednostňuje portfolio regionálního rozvoje. To v dosluhují komisi připadlo Rakousku, které by v jeho řízení rádo pokračovalo.

Českou kandidátku nyní čeká na počátku srpna seznamovací schůzka Junckerem. Do konce prázdnin by se měla dozvědět, který resort jí svěří. Na konci září pak bude muset obstát před europoslanci příslušného výboru při takzvaném "grilování", které si v mírnější formě vyzkoušela už při středečním slyšení před sněmovním výborem pro evropské záležitosti. Pokud jí europoslanci dají zelenou a Evropský parlament schválí celou Junckerovu komisi, ujme se Jourová nové funkce na počátku listopadu.