VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řezníci si brousí nože. Nastal čas zabijaček

Karlovarský kraj – Zabijačková polévka, jitrnice, jelítka, guláš. Klasika vede.

27.11.2010
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK

Tradice přeci jen nevymírá. V posledních letech se prý snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Není prý výjimkou, že řezníci jezdí porážet prasata do vzdálených okresů. To však není případ Bohuslava Dlouhého z Rotavy. Ten má letos na svém kontě desítky poražených prasat na klasických českých zabijačkách.

„Takzvanou sezonu mám od září prakticky až do léta. Odhadem jsem byl letos v roli řezníka tak na čtyřiceti zabijačkách,“ tvrdí Dlouhý. Včera přijel do nedaleké obce Lesík, kde na něj u jednaosmdesá­tiletého Josefa Krajňáka čekalo osmdesátikilové prase. „Není velké, ale nevadí, bude dost masa,“ tvrdí Dlouhý.

Zabijačková klasika

Začal klasický mumraj. Řezník uděluje pokyny kam postavit trojnožku s hákem, kde budou stát necky, kontroluje nože nebo plamenem čistí poslední nečistoty na pašíkovi. „A co si budeš přát z prasete udělat,“ ptá řezník. „No klasiku. Zabijačkovou polévku, jitrnice, jelítka a guláš,“ vyjmenovává pochoutky majitel vepříka. Zkušený řezník pokyvuje hlavou a vrhá se do díla. Jak tvrdí, je to práce zhruba na čtyři a půl hodiny. Sem jezdí vyrábět vepřové pochoutky pravidelně každý rok. „No jo, k Pepovi jezdím už léta,“ potvrzuje řezník.

Na nedostatek práce si nemůže stěžovat. Někdy zabíjí a zpracovává i dvě prasata za den. Jsou to prý lidé, kteří si nenechají tuto českou tradici žádný rok ujít. „Já jsem starý kolchozník, zabijačka musí být,“ potvrzuje jeho slova Krajňák. A protože je často zabijačka na i příležitostí k setkání rodinné sešlosti a přátel, i zde nechyběli zástupci všech generací. Mezi dospělými pracanty pobíhaly dvě malé děti a zvědavě pozorovaly řezníka při jeho práci.

Tradice se udržuje i ve městech

Ačkoliv je zabijačka vesnická záležitost, přenáší se tato letitá tradice i do měst. Většina návštěvníků testuje speciality jako jsou prdelačka, jitrnice, jelita nebo ovar na statku Bernard při tradičním Masopustu. Dočkali se i odborného výkladu u řezníka jak se co dělá. Pravou českou zabijačku mohli lidé zažít i na parkovišti před sokolovským koupalištěm. V zimním období nezůstávají pozadu ani některé podniky. „Čtvrtek byl v restauraci, kam chodím na obědy, věnovaný vepřovým hodům. Dala jsem si tedy domácí jitrnici,“ řekla Jana z Citic.

Autor: Roman Cichocki

27.11.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
9 15

Tři malí chlapci ubili plameňáka v zoo. Jejich rodiče se nyní omluvili

Barack Obama
6

Obamacare zřejmě hlasování ustojí. Ryan nesehnal dost jmen

Útok v Londýně: terorista komunikoval přes WhatsApp. Jednal na příkaz?

Pachatel středečního teroristického útoku u britského parlamentu Khalid Masood komunikoval ještě dvě minuty před tím, než najel do chodců na Westminsterském mostě, s kýmsi prostřednictvím aplikace WhatsApp. Informoval o tom dnes bulvární list Daily Mail.

Drama na magistrátě: muž napadl strážného, poslal ho ke špatné přepážce

Neobvyklé pěstní drama se tento týden odehrálo v budově Magistrátu města Ostravy. Čtyřicetiletý muž, který si chtěl vyřídit pas, chtěl zlynčovat strážného.

Le Penová se sešla s Putinem. Kritizovala sankce EU vůči Rusku

Předsedkyně krajně pravicové francouzské Národní fronty (NF) a kandidátka v nadcházejících francouzských prezidentských volbách Marine Le Penová dnes na zasedání zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) prohlásila, že nevidí žádný důvod pro to, aby se Francie k Rusku chovala nepřátelsky. Podle agentury TASS se Le Penová zároveň vyjádřila nesouhlasně o sankcích, které na Rusko uvalila EU.

Lídři členských státu EU se ve Vatikánu sešli s papežem

Papež František dnes přijal prezidenty a premiéry 27 zemí Evropské unie. S nejvyššími představiteli unijních států s výjimkou Británie se setkal den před jejich římským summitem, který má připomenout 60 let evropské integrace. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies