VYBERTE SI REGION

Řezníci si brousí nože. Nastal čas zabijaček

Karlovarský kraj – Zabijačková polévka, jitrnice, jelítka, guláš. Klasika vede.

27.11.2010
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK

Tradice přeci jen nevymírá. V posledních letech se prý snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Není prý výjimkou, že řezníci jezdí porážet prasata do vzdálených okresů. To však není případ Bohuslava Dlouhého z Rotavy. Ten má letos na svém kontě desítky poražených prasat na klasických českých zabijačkách.

„Takzvanou sezonu mám od září prakticky až do léta. Odhadem jsem byl letos v roli řezníka tak na čtyřiceti zabijačkách,“ tvrdí Dlouhý. Včera přijel do nedaleké obce Lesík, kde na něj u jednaosmdesá­tiletého Josefa Krajňáka čekalo osmdesátikilové prase. „Není velké, ale nevadí, bude dost masa,“ tvrdí Dlouhý.

Zabijačková klasika

Začal klasický mumraj. Řezník uděluje pokyny kam postavit trojnožku s hákem, kde budou stát necky, kontroluje nože nebo plamenem čistí poslední nečistoty na pašíkovi. „A co si budeš přát z prasete udělat,“ ptá řezník. „No klasiku. Zabijačkovou polévku, jitrnice, jelítka a guláš,“ vyjmenovává pochoutky majitel vepříka. Zkušený řezník pokyvuje hlavou a vrhá se do díla. Jak tvrdí, je to práce zhruba na čtyři a půl hodiny. Sem jezdí vyrábět vepřové pochoutky pravidelně každý rok. „No jo, k Pepovi jezdím už léta,“ potvrzuje řezník.

Na nedostatek práce si nemůže stěžovat. Někdy zabíjí a zpracovává i dvě prasata za den. Jsou to prý lidé, kteří si nenechají tuto českou tradici žádný rok ujít. „Já jsem starý kolchozník, zabijačka musí být,“ potvrzuje jeho slova Krajňák. A protože je často zabijačka na i příležitostí k setkání rodinné sešlosti a přátel, i zde nechyběli zástupci všech generací. Mezi dospělými pracanty pobíhaly dvě malé děti a zvědavě pozorovaly řezníka při jeho práci.

Tradice se udržuje i ve městech

Ačkoliv je zabijačka vesnická záležitost, přenáší se tato letitá tradice i do měst. Většina návštěvníků testuje speciality jako jsou prdelačka, jitrnice, jelita nebo ovar na statku Bernard při tradičním Masopustu. Dočkali se i odborného výkladu u řezníka jak se co dělá. Pravou českou zabijačku mohli lidé zažít i na parkovišti před sokolovským koupalištěm. V zimním období nezůstávají pozadu ani některé podniky. „Čtvrtek byl v restauraci, kam chodím na obědy, věnovaný vepřovým hodům. Dala jsem si tedy domácí jitrnici,“ řekla Jana z Citic.

Autor: Roman Cichocki

27.11.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Ilustrační foto.
17 8

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725

Praha - Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725. Úřad by také mohl mít na konci roku o téměř 250 více civilních zaměstnanců. Na dotaz to sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Loni se v resortu zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies