VYBERTE SI REGION

Řezníci si brousí nože. Nastal čas zabijaček

Karlovarský kraj – Zabijačková polévka, jitrnice, jelítka, guláš. Klasika vede.

27.11.2010
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK

Tradice přeci jen nevymírá. V posledních letech se prý snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Není prý výjimkou, že řezníci jezdí porážet prasata do vzdálených okresů. To však není případ Bohuslava Dlouhého z Rotavy. Ten má letos na svém kontě desítky poražených prasat na klasických českých zabijačkách.

„Takzvanou sezonu mám od září prakticky až do léta. Odhadem jsem byl letos v roli řezníka tak na čtyřiceti zabijačkách,“ tvrdí Dlouhý. Včera přijel do nedaleké obce Lesík, kde na něj u jednaosmdesá­tiletého Josefa Krajňáka čekalo osmdesátikilové prase. „Není velké, ale nevadí, bude dost masa,“ tvrdí Dlouhý.

Zabijačková klasika

Začal klasický mumraj. Řezník uděluje pokyny kam postavit trojnožku s hákem, kde budou stát necky, kontroluje nože nebo plamenem čistí poslední nečistoty na pašíkovi. „A co si budeš přát z prasete udělat,“ ptá řezník. „No klasiku. Zabijačkovou polévku, jitrnice, jelítka a guláš,“ vyjmenovává pochoutky majitel vepříka. Zkušený řezník pokyvuje hlavou a vrhá se do díla. Jak tvrdí, je to práce zhruba na čtyři a půl hodiny. Sem jezdí vyrábět vepřové pochoutky pravidelně každý rok. „No jo, k Pepovi jezdím už léta,“ potvrzuje řezník.

Na nedostatek práce si nemůže stěžovat. Někdy zabíjí a zpracovává i dvě prasata za den. Jsou to prý lidé, kteří si nenechají tuto českou tradici žádný rok ujít. „Já jsem starý kolchozník, zabijačka musí být,“ potvrzuje jeho slova Krajňák. A protože je často zabijačka na i příležitostí k setkání rodinné sešlosti a přátel, i zde nechyběli zástupci všech generací. Mezi dospělými pracanty pobíhaly dvě malé děti a zvědavě pozorovaly řezníka při jeho práci.

Tradice se udržuje i ve městech

Ačkoliv je zabijačka vesnická záležitost, přenáší se tato letitá tradice i do měst. Většina návštěvníků testuje speciality jako jsou prdelačka, jitrnice, jelita nebo ovar na statku Bernard při tradičním Masopustu. Dočkali se i odborného výkladu u řezníka jak se co dělá. Pravou českou zabijačku mohli lidé zažít i na parkovišti před sokolovským koupalištěm. V zimním období nezůstávají pozadu ani některé podniky. „Čtvrtek byl v restauraci, kam chodím na obědy, věnovaný vepřovým hodům. Dala jsem si tedy domácí jitrnici,“ řekla Jana z Citic.

Autor: Roman Cichocki

27.11.2010
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Prosinec bude teplotně průměrný, nejchladněji bude mezi svátky

Praha - Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné, nejchladnější by mělo být období mezi svátky. Nejvíce srážek má spadnout už příští týden, celkový prosincový úhrn by ale neměl vybočit z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies