Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řezníci si brousí nože. Nastal čas zabijaček

Karlovarský kraj – Zabijačková polévka, jitrnice, jelítka, guláš. Klasika vede.

27.11.2010
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK

Tradice přeci jen nevymírá. V posledních letech se prý snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Není prý výjimkou, že řezníci jezdí porážet prasata do vzdálených okresů. To však není případ Bohuslava Dlouhého z Rotavy. Ten má letos na svém kontě desítky poražených prasat na klasických českých zabijačkách.

„Takzvanou sezonu mám od září prakticky až do léta. Odhadem jsem byl letos v roli řezníka tak na čtyřiceti zabijačkách,“ tvrdí Dlouhý. Včera přijel do nedaleké obce Lesík, kde na něj u jednaosmdesá­tiletého Josefa Krajňáka čekalo osmdesátikilové prase. „Není velké, ale nevadí, bude dost masa,“ tvrdí Dlouhý.

Zabijačková klasika

Začal klasický mumraj. Řezník uděluje pokyny kam postavit trojnožku s hákem, kde budou stát necky, kontroluje nože nebo plamenem čistí poslední nečistoty na pašíkovi. „A co si budeš přát z prasete udělat,“ ptá řezník. „No klasiku. Zabijačkovou polévku, jitrnice, jelítka a guláš,“ vyjmenovává pochoutky majitel vepříka. Zkušený řezník pokyvuje hlavou a vrhá se do díla. Jak tvrdí, je to práce zhruba na čtyři a půl hodiny. Sem jezdí vyrábět vepřové pochoutky pravidelně každý rok. „No jo, k Pepovi jezdím už léta,“ potvrzuje řezník.

Na nedostatek práce si nemůže stěžovat. Někdy zabíjí a zpracovává i dvě prasata za den. Jsou to prý lidé, kteří si nenechají tuto českou tradici žádný rok ujít. „Já jsem starý kolchozník, zabijačka musí být,“ potvrzuje jeho slova Krajňák. A protože je často zabijačka na i příležitostí k setkání rodinné sešlosti a přátel, i zde nechyběli zástupci všech generací. Mezi dospělými pracanty pobíhaly dvě malé děti a zvědavě pozorovaly řezníka při jeho práci.

Tradice se udržuje i ve městech

Ačkoliv je zabijačka vesnická záležitost, přenáší se tato letitá tradice i do měst. Většina návštěvníků testuje speciality jako jsou prdelačka, jitrnice, jelita nebo ovar na statku Bernard při tradičním Masopustu. Dočkali se i odborného výkladu u řezníka jak se co dělá. Pravou českou zabijačku mohli lidé zažít i na parkovišti před sokolovským koupalištěm. V zimním období nezůstávají pozadu ani některé podniky. „Čtvrtek byl v restauraci, kam chodím na obědy, věnovaný vepřovým hodům. Dala jsem si tedy domácí jitrnici,“ řekla Jana z Citic.

Autor: Roman Cichocki

27.11.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Aukční síň tvrdí, že hodinky, které prodala za více než milion eur, ruskému prezidentovi nepatřily.
8

Putinovy hodinky za milion eur? Nebyly prý jeho, dementoval Kreml

Sean Spicer
AKTUALIZOVÁNO
4

Trumpův mluvčí Spicer rezignoval, novou mluvčí bude Sarah Sandersová

Seznamte se: Alanya, perla Turecké riviéry

/FOTOGALERIE/ Opomíjená, možná i lehce zatracovaná. Taková je pro většinu české veřejnosti Turecká riviéra. Ale ne náhodou se říká, že kdo jednou objeví zdejší kouzlo, už nebude chtít domů. Že, egyptská královno Kleopatro?

Veselnická, která se sešla s Trumpem mladším, dělala i pro FSB

Ruská právnička Natalia Veselnická, která se před americkými prezidentskými volbami sešla s Donaldem Trumpem juniorem, má mezi svými klienty i ruskou tajnou policii FSB. Uvádí to agentura Reuters s odkazem na dokumenty, které získala k dispozici. 

Potvrzeno, jihočeskou kandidátku ČSSD povede Ondřej Veselý

Volebním lídrem sociální demokracie v jižních Čechách bude právník a bývalý starosta Písku Ondřej Veselý.

Vy byste s námi měli táhnout za jeden provaz, vzkázal Erdogan Němcům

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsoudil vyjádření německého ministra hospodářství, který varoval firmy investující v Turecku. "Měli bychom táhnout za jeden provaz," prohlásil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení