Rittich tvrdí, že kvraždě došlo vříjnu 2006.Soudní znalkyně usoudu důrazně popřela, že by to bylomožné.

Kvraždě Blažkové došlo dva až tři týdny před nálezem těla, tedy vdruhé polovině června 2007.Postup hniloby a výskyt larev hmyzu vkusech těla nalezených ve dvou igelitových taškách to prokazuje. Stav ostatků po devíti měsících na místě, kde byly nalezeny, by byl zcela odlišný.

Měkké tkáně by se po devíti měsících změnily vpastovitou hmotu, ale vnalezených torzech těla bylo možné dobře rozlišit jednotlivé svaly. Na pravé ruce držely na prstech poměrně dobře nehty. Po devíti měsících od smrti by nehty již odpadly od ruky, uvedla znalkyně.

Trvání Ritticha na tom, že kvraždě došlo 19.října 2006je podle policejního psychologa Josefa Kováříka vysvětlitelné.

„Vjeho případě hraje asi významnou roli matoucí manipulace. Domnívám se, že se snaží, aby se tím, co se stalo, zabývali další lidé a dál zkoumali, kčemu došlo. Motivem jeho jednání může být istrhnutí pozornosti na svoji osobu,“ zdůraznil Kovářík.

Rittich také vypovídal vpřípravném řízení, že po zavraždění družky vříjnu 2006se pokusil osebevraždu několika řeznými ranami do krku. Ivtomto případě vyšetřovatele jenommátl.

Po jeho zadržení včervenci minulého roku podle lékařského vyšetření měl na krku čerstvéjizvy.

Soudní znalkyně vyloučila, že by ke vzniku ran došlo již vroce 2006.Datovala jejich vznik do druhé poloviny června 2007, protože jizvy byly čerstvé růžové. Starší jizvy jsou bílé, nanejvýše velmi světle růžové.

Mrtvá žila

Před soudem vypovídala také sousedka, která znala od vidění obžalovaného, družky a jejich malého syna Jakuba. Na jaře roku 2007na hřišti za domem se synem byla vdobě, kdy tam přišla také Blažková se synem Jakubem. Podle Ritticha ale měla být Blažková vté chvíli již zhruba pět měsíců mrtvá. Později viděla Blažkovou mávat zotevřenéhookna.

Také si všimla společně se švagrovou mezi 18.a 22.červnem 2007podivného chování Ritticha. Vyšel jednoho dne během krátké chvíle asi pětkrát zdomu, vrátil se zpět do domu a opět vyšel ven, než odešel směrem kparku. Vruce tehdy držel větší igelitovou tašku zčásti něčím naplněnou.

Rozsudek tento týden nepadne. Soudní jednání je odročeno na březen pro nemoc soudní znalkyně zoboru psychologie.