Prodloužení věkové hranice pro prohlídky navrhli senátoři Tomáš Grulich a Jiří Oberfalzer (oba ODS) kvůli tomu, že pokládají povinné kontroly zdravotní způsobilosti neprofesionálních řidičů v 60 letech věku za přežitek.

„Věk odchodu do důchodu se již řadu let prodlužuje a bude v blízké budoucnosti dosahovat 65 let. Jsou-li lidé do 65 let v kondici pracovat, je neadekvátní pochybovat o jejich schopnosti řídit," tvrdí senátoři. Další prohlídce se budou muset řidiči podrobit stejně jako dosud v 68 letech a pak pokaždé po dvou letech.

Novelu již dříve podpořil také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Řidiči za zdravotní prohlídku platí, cena je ale podle Hegera pod úředním dohledem. Lékař musí doložit, že cena za prohlídku odpovídá nákladům a přiměřenému zisku, uvedl.

Poslanci v rámci úprav novely rozhodli o tom, že náklady na psychologické vyšetření řidičů nákladních aut, kteří jsou zaměstnáni u některého dopravce, hradí jejich zaměstnavatel. Řidiči, kteří přišli o řidičský průkaz a pro jeho znovuzískání musí vyšetření podstoupit, si ho budou muset zaplatit sami.