„Přestože se může půlmilionový počet spáchaných přestupků zdát jako velmi vysoký, je potřeba si uvědomit, že máme ke konci roku registrovaných přes 6,6 milionu řidičů. Pravidla tedy porušilo zhruba 7,5 procenta všech registrovaných řidičů," uvedl Novák. Loňské zlepšení disciplíny řidičů navazuje po předloňském mírném nárůstu přestupků na trend postupného zlepšování situace na tuzemských silnicích.

Nejčastější přestupky, které řidiči na silnicích páchají, se příliš nemění. Zhruba třetinu všech představuje překročení rychlosti v obci o méně než 20 kilometrů v hodině. Druhým nejčastějším přestupkem, který se v loňskách statistikách objevoval, je nepoužívání ochranných prostředků, jako jsou bezpečnostní pásy nebo ochranná přilba při jízdě na motocyklu. Zhruba osm procent přestupků představuje překročení povolené rychlosti v obci o více než dvacet kilometrů za hodinu. Mezi častými prohřešky se podle statistik ministerstva dopravy rovněž pravidelně objevuje řízení pod vlivem návykové látky, které představuje zhruba 2,5 procenta pokutovaných případů.

Největší počet přestupků policie odhalila ve Středočeském kraji, nejméně přestupků pak připadá na Karlovarský kraj. Podle čtvrtletních statistik je dále zřejmé, že daleko více páchají přestupky muži. Na ženy – řidičky připadla necelá pětina všech odhalených přestupků a trestných činů.