Podle olomouckého vrchního státního zastupitelství se Rittig s Jindrou dověděli od Nečasové a ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) o existenci utajeného materiálu, který dostal Nečas od šéfa civilní kontrarozvědky. Údajně dovodili, že se týká právě jich. Rittig proto dohodl schůzku Michala s Nečasovou, která prý právníkovi 27. března 2012 obsah zprávy vyzradila. Lobbista díky tomu mohl "učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány". Nečasové za to hrozí až osmileté vězení, zbylým obviněným může soud uložit maximálně tři roky odnětí svobody.

Nečasová, kterou k soudu doprovodil její současný manžel, bývalý premiér, kategoricky odmítla, že by obsah zprávy BIS vyzradila. Údajně jej vůbec neznala a riskovala by tím ztrátu zaměstnání. Navíc by tak ohrozila svého partnera, k němuž byla "loajální a oddaná". S právníkem Michalem se podle výpovědi sešla nikoliv proto, aby vynesla informace Rittigovi, ale proto, že ji předseda vlády pověřil úkolem, aby tlumočila lidem okolo ministra Bendla Nečasovo rozhořčení nad děním v resortu zemědělství.

Rittig tvrdí, že žádné utajované informace nikdy neměl k dispozici ani je nezjišťoval. Obvinění chápe jako součást dlouhodobé snahy o kriminalizaci své osoby. V honu na něj se prý předhánějí olomoučtí a pražští vrchní státní zástupci, stejně jako různé policejní útvary.

Michal doplnil, že se s Nečasovou znal na společenské úrovni a "vyměňoval si s ní drby". Vnímal ji prý jako dobrý kontakt pro advokátní kancelář MSB Legal, ve které pracuje, a to i kvůli případnému získání některé z veřejných zakázek na právní služby.

Jindra vypověděl, že v předmětné době ho zajímaly informace o jeho dalším osudu v dozorčí radě Budějovického Budvaru, protože měl od Bendla zprávy, že by měl být z funkce po mediální kampani odvolán. O konkrétní utajované zprávě se však prý s nikým nebavil.

Otevřené řízení

Dnešní výpovědi obžalovaných byly oproti očekávání veřejné, protože jak žalobci, tak i jednotliví obhájci se vyslovili pro maximální otevřenost řízení. Obžalovaní shodně odmítli odpovídat na dotazy státních zástupců. Vznesli také námitku proti tomu, že žalobci jsou v soudní síni dva: Rostislav Bajger a Martin Brzobohatý. Předseda senátu Petr Novák to ale připustil s tím, že trestní řád takový postup nezakazuje. Stejně tak soudce nepřistoupil na výhrady k přehrání odposlechů, které byly podle všech obviněných získány nezákonně, protože je povolil místně nepříslušný soud. Nedávný nález Ústavního soudu, na nějž se obžalovaní odvolávali, nemůže podle soudce platit zpětně.

Přehrané odposlechy Rittigových schůzek v pražském hotelu Ventana nebyly pro veřejnost, která je poslouchala z reproduktorů, příliš srozumitelné. Advokáti, obžalovaní i státní zástupci dostali sluchátka. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý, kdy by měli mezi svědky vypovídat Nečas či Bendl.