Čtyřčlenná rodina žijící v bytě v ulici Na Spravedlnosti v Havlíčkově Brodě se ve čtvrtek večer přiotrávila oxidem uhelnatým. Oba rodiče i jejich dvě nezletilé děti jsou v současné době v péči lékařů havlíčkobrodské nemocnice. Při zásahu se nebezpečného plynu, který s největší pravděpodobností unikal z karmy, nadýchali i přivolaní záchranáři. Deníku to sdělila mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo.

„Dvanáctiletý chlapec leží ve vážném stavu na anesteziologicko – resuscitačním oddělení a jeho pětiletá sestra je hospitalizována na našem dětském oddělení, rodiče pak na interně. Jejich stav je stabilizovaný," pokračovala Černo.   Ta dodala, že zdravotníci rychlé záchranné služby, kteří se při resuscitaci oxidu uhelnatého také nadýchali, zůstali až do pátečního rána v nemocnici na pozorování. „Teď jsou již v domácím ošetřování," poznamenala Černo s tím, že brodští lékaři konzultovali další postup při ošetřování všech členů rodiny se specialisty z pražské nemocnice Na Homolce.

Případem se samozřejmě zabývá také policie. „Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu z trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedla mluvčí policie Monika Pátková. „Další informace k události nebudeme s ohledem na rodinu poskytovat," podotkla Pátková. Podle informací Deníku prošla karma v bytě před třemi měsíci odbornou revizí.

Paralela s případem Hany Šimánkové

Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém spalování. Váže se na červené krevní barvivo, z něhož posléze vytěsňuje kyslík. Přiotrávený člověk se pak cítí slabý, pociťuje závrať, hůř vidí a upadá do bezvědomí.
Není bez zajímavosti, že na otravu oxidem uhelnatým zemřela v lednu 2009 matka Jakuba Šimánka, kterého v Havlíčkově Brodě zavraždil o rok dříve pedofil Antonín Novák.

„Vyšetřování skutečně prokázalo, že příčinou úmrtí Hany Šimánkové byla otrava oxidem uhelnatým. Cizí zavinění nebylo prokázáno," řekla Pátková.

Hana Šimánková tehdy při vaření doma zapnula v kuchyni digestoř. V důsledku toho došlo v bytě, který byl vytápěn plynovým kotlem, k obrácenému proudění  a zplodiny nešly z kotle do komína, ale přímo do bytu.