„Pak se napila a skončila v Olomouci na záchytce. Nás kontaktoval orgán sociálně-právní péče o dítě a od té doby s matkou spolupracujeme. Dostala výpověď z práce, takže jsme jí pomohli napsat životopis, doprovázíme ji na pohovory, radíme s žádostmi 
o dávky nebo se snížením splátek dluhů. Její dcera chtěla navštěvovat základní uměleckou školu, ale matka neměla prostředky a nevěděla, kde je získat. Pomohli jsme jí tedy získat dávku pomoci v hmotné nouzi a dívku doprovodili první den do školy. Dcera je spokojená a maminka se pomalu vrací zpět do normálního života. Už není tak smutná a věříme, že se jí podaří najít zaměstnání," vypráví jeden příběh ze své praxe Lenka Pazderová, pracovnice z SOS dětských vesniček.

Nejen pěstounská péče

Právě na služby, které zabrání, aby musel stát odebrat dítě rodičům, se nyní chce mnohem intenzivněji zaměřit sdružení SOS dětské vesničky. Zatímco dříve bylo gró společnosti v poskytování dlouhodobé pěstounské péče, dnes se zaměřuje na celé spektrum služeb od práce s rodinami v krizi přes internáty pro děti z pěstounských rodin po polozávislé bydlení pro ty, kdo opustili ústavní péči.

Udržet dítě u jeho vlastních rodičů, pokud to jen trochu jde, je také hlavním cílem zákona, který začal platit tento rok. Pokud už stát musí dítě rodičům vzít, nemělo by putovat do ústavu, jak bylo do nedávna pravidlem, ale do pěstounské péče. Jak to tak vypadá, v tomto směru se zákonodárcům poštěstilo – pěstounskou péči se totiž skutečně daří posilovat.

„Zaznamenali jsme nárůst zájmu o pěstounskou péči. Dříve měl jen málokdo šanci 
u nás sítem projít, musel mít půl roku praxe. Dnes to může dělat v podstatě kdokoliv: člověk projde přípravou, kterou pro nás dělá pražská organizace, dále ho čeká krajské psychologické šetření a pak absolvuje jeden až třítýdenní stáž ve vesničce," přibližuje proces přijímání pěstounů Jindra Šaláková, programová ředitelka SOS dětských vesniček.

Hlavně v chudých krajích

Rozšiřovat svoje služby plánují vesničky zejména v krajích, které jsou postiženy nezaměstnaností a chudobou, 
a také tam, kde síť služeb chybí. Zatímco v příštím roce by mělo vzniknout středisko na Příbramsku, v Olomouckém 
a Zlínském kraji, během dalších let by měla přibýt dvě centra ve středních Čechách, jedno na Karlovarsku a tři na severní Moravě. Právě tady je sdružení připraveno hlídat situaci v případě, že se zvýší nezaměstnanost v souvislosti 
s uzavřením Dolu Paskov. Právě nedostatek financí totiž dostane nejedny rodiče do začarovaného kruhu.

„Nemají práci, přijdou 
o bydlení a v konečném důsledku se nemohou postarat 
o děti. Dalším důvodem, který vytrhává děti z rodinného prostředí, je závislost na alkoholu či jiných látkách, na herních automatech a podobně," přibližuje problém Jindra Šalátová.

Ačkoliv mají SOS vesničky spoustu plánů, jejich nejpalčivějším problémem jsou finance. Letos se jim totiž snížily peníze od státu o pět milionů korun a stejnou částku jim odepřela i jejich mateřská společnost za hranicemi. „Do dvou let navíc přijdeme o peníze z mezinárodní organizace zcela," podotýká ředitel českých SOS vesniček Petr Lužný.

Jak pomoci

Každý druhý Čech přispěje alespoň občas na dobročinné účely, vyplývá z průzkumu SOS dětských vesniček, které jsou z 80 procent financovány právě 
z příspěvků. Ve valné většině jde ale jen o příležitostnou finanční podporu. Navíc se většinou dárcovské příspěvky soustředí až do druhé části roku po letních prázdninách – na Vánoce se totiž lidé finančně vyčerpají a pak šetří. Pokud byste chtěli podpořit SOS vesničky, můžete poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS VESNICKY na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, vesničky obdrží 27 Kč. Jestli chcete přispět více, můžete peníze poslat na účet 120777711/0300. Na podzim navíc probíhá sbírka 
v rámci kampaně Děti potřebují skutečný domov, konto je 211757409/0300.