VYBERTE SI REGION

Rohlíky místo chleba. Alergií přibývá

Praha – Náš způsob výživy se v posledních desetiletích výrazně změnil. Jíme méně chleba než před lety, zato narůstá spotřeba bílého pšeničného pečiva. Odborníci přitom radí dávat přednost obzvláště kvasovému chlebu, tmavému a celozrnnému pečivu, které je výrazně zdravější. Na současném trendu má podle nich podíl moderní doba se svými fast foody, prodejem baget u benzinových pump a spěchem, který nás nutí rychle něco zhltnout.

10.2.2016 9
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoAutor: DENÍK/Tomáš Kubelka

Ještě před 25 lety byl podíl žitné mouky v chlebu až 55 procent. Dnes je to mnohem méně. Důvod je podle potravinářů cenový. S nástupem obchodních řetězců a tlakem na cenu, začali pekaři dávat vyšší poměr pšeničné mouky, protože je levnější. Druhý důvod je obchodní. Pokud je totiž větší podíl pšeničné mouky v chlebu, ten má větší objem a zákazník po něm sáhne raději. Navíc mladší generace již není zvyklá na dříve klasický kyselejší kvasový chléb.

„Za nárůstem spotřeby pečiva patrně stojí cenová politika obchodních řetězců, které drží jeho cenu nízko. Například rohlíky se dnes prodávají za korunu padesát, zatímco před pěti lety to bylo i o korunu na rohlíku více," říká předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Zatímco v roce 2006 činila roční spotřeba na obyvatele 45,3 kilogramu pečiva, v roce 2014 to bylo 52,7 kilogramu. Naše spotřeba se odráží i v množství pěstovaných obilovin. Ještě v roce 1946 bylo vypěstováno v naší zemi 691 tisíc tun pšenice a 770 tisíc tun žita. Loni byla produkce pšenice již 1,2 milionu tun, zatímco žita jsme vypěstovali pouhých 120 tisíc tun.

Cereální produkty bývají často dávány do souvislosti 
s cukrovkou druhého typu. Obzvláště vysoký glykemický index má zejména pečivo s vysokým obsahem cukru a tuku, nejhůře jsou na tom například croissanty, listové těsto, pizza, ale i běžné pečivo ze světlé pšeničné mouky. Zato u běžného pečiva z tmavších mouk, chleba a zejména výrobků s vyšším obsahem vlákniny je glykemický index velmi nízký.

Celiakie a problémy s lepkem

Některé obiloviny ale představují pro část populace zdravotní rizika. Spolu s vyšší konzumací bílého pšeničného pečiva tak jde ruku v ruce nárůst některých chorob. Tou nejzávažnější, která se týká jednoho procenta naší populace, je celiakie. Jde o celoživotní autoimunitní onemocnění, kde jedinou zatím známou léčbou je dodržování bezlepkové diety. „Výskyt celiakie stoupá, a není to dáno jen lepší diagnostikou. V naší populaci je 30 procent lidí s genetickou informací, která by mohla vyústit v celiakii. Ne u každého ale onemocnění propukne. Zatím nejvyšší výskyt je ve skandinávských zemích, kde se pohybuje mezi 1,5 až 2 procenty populace," vysvětluje vedoucí Centra výživy v pražské Thomayerově nemocnici Pavel Kohout.

Narůstá i počet lidí s alergií na lepek. Příznaky těchto alergií jsou rozmanité a nemusejí vyžadovat nutnost celoživotní bezlepkové diety jako u celiakie. Pro pacienty s nutností této diety dnes na trhu existuje široký sortiment bezlepkových výrobků, které jsou stále dostupnější.

V Česku ovšem v současnosti roste počet lidí, kteří dobrovolně přecházejí na bezlepkovou dietu bez toho, že by při konzumaci pečiva a dalších potravin obsahujících lepek měli jakékoliv zdravotní potíže. Podle odhadů tento trend vyznává 15 až 20 procent populace. Žádný negativní vliv lepku na zdraví nebyl nikdy jakkoli prokázán a jeho vyloučení z jídelníčku nepřináší zdravému jedinci žádné benefity.

„Bezlepková dieta je v současné době moderní. V USA omezuje nebo vylučuje lepek třetina až polovina lidí, ale od tohoto trendu postupně odstupují. U nás naopak tato móda narůstá," říká lékař. Podle něho je třeba rozlišit lidi na ty, kteří jsou intolerantní na lepek a ty, kteří si to vsugerují a dietu dodržují proto, že je to moderní. Pro ty je podle lékaře dodržování bezlepkové diety nejčastěji spojené s úbytkem tělesné hmotnosti. To je ale dáno hlavně tím, že nahrazují bílé pečivo ve větší míře ovocem a zeleninou a starají se o to, co jí.

ZDENA KOLÁŘOVÁ

Autor: Redakce

10.2.2016 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:

Sledujeme on-line: Do Prahy přijela Merkelová, první dáma EU

Ještě před rokem a půl by příjezd nejoblíbenější německé političky a nejvýraznější tváře EU byl událostí roku. Čeští státníci by se snažili za každou cenu dostat do její blízkosti a ocitnout se s ní na snímku, protože je kancléřkou země, kam vyvážíme nejvíc produktů a která u nás investuje miliardy eur. Dnes zavítala do Prahy žena, za kterou nedorazí ani vicepremiér vlády a ministr financí Andrej Babiš. Je totiž před volbami a Angela Merkelová už není ztělesněním jednoznačného úspěchu. Za ústupem ze slávy kancléřky Merkelové stojí její vítací politika vůči uprchlíkům.

Maďarsko nabízí Srbsku policisty k ochraně hranic před migranty

Hajdukovo (Srbsko) - Maďarsko nabízí Srbsku své policisty, aby pomohli střežit srbské hranice s Makedonií a Bulharskem před migranty, kteří směřují do západní Evropy. Informoval o tom maďarský ministr vnitra Sándor Pintér, který se ve vesnici Hajdukovo u maďarských hranic setkal se srbským resortním kolegou Nebojšou Stefanovičem.

AKTUALIZOVÁNO
Kolotoč na hřišti v brněnské Líšni, na kterém se vážně zranilo dítě.

Na hřišti se vážně zranilo dítě při seskakování z kolotoče. Je v umělém spánku

Brno – Vážné zranění ve čtvrtek dopoledne utrpělo malé dítě na hřišti v líšeňské Bednaříkově ulici v Brně. Při seskakování z roztočeného kolotoče se zachytilo botou o šroub. „Výsledkem bylo traumatické poranění nohy. Zdravotníci museli dítě uvést do umělého spánku," popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková. Malý pacient skončil v péči anesteziologicko-resuscitačního oddělení Dětské nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies