Romové v ghetu s tím však nejsou spokojeni. Žádají vodu až do bytu.

„Mám těžké revma. Já se přece nebudu koupat v zimě venku. Chtěli bychom zavést vodu i kanalizaci ne k baráku, ale přímo do jednotlivých bytů. Platíme 2400 nájem jako každý jiný člověk, tak chceme také jako lidé žít,“ postěžovala si Marta Horváthová. „To ale bez kanalizace a vody nejde,“ dodala.

K místu už je dovedená nová kanalizace a buňky by se měly montovat do měsíce. Třináct rodin ale chce přívod vody do každého z deseti bytů.
Na záchod se musí s kýblem
„Vodu nám sem přiváží třikrát do týdne ve dvou barelech. Jeden je větší a druhý menší. Je jí ale málo. Ženské pak ani nemají v čem prát. Čerpáme ji ze studny, ale tam je špatný tlak a jeden kbelík pumpujeme půl hodiny,“ dodal Dušan Horváth.

„V každém bytě máme suchý záchod. Já jsem ho vyboural a dal jsem si tam keramickou mísu. Protože ale nemáme vodu, nesplachuje mi to a já ho musím pokaždé zalívat kýblem.“

„Nechal jsem si na své náklady udělat vývody do umývadla a připravit místo na vanu. Bylo mi ale řečeno, že mi ji sem nepřivedou a budeme mít sprchy venku,“ rozčílil se Karel Bartoš.
Starosta: Máme projekt, ne peníze
„Vodu do jednotlivých domácností zavést nemůžeme,“ hájí se starosta Roman Fabeš. „Místo bude mít jeden společný vodoměr a spotřeba se pak bude dělit počtem domácností. Máme připravenou projektovou dokumentaci na rekonstrukci celé cihelny, ale nemáme na ni peníze,“ řekl.

Kanalizaci a vodu nechala radnice k objektu přivést v rámci vedení kanalizační sítě v Květinové, Křížové a Luční ulici. Celkové náklady se vyšplhaly na sedm milionů korun a byly částečně hrazeny z dotace ministerstva zemědělství a kraje.
Cihelna se mění jen pomalu
Nežijeme jako lidi. Na špatný stav budovy upozorňuje Marta Horváthová.
Kanalizace je připravena. Buňky se k ní napojí během měsíce.
„Podlahu máme celou shnilou a vodu nám sem nepřivedou,“ stěžuje si Karel Bartoš.
Foto: DENÍK/Josef Němec (3x)