Firma Diag Human se s Českem řadu let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, jímž arbitráž zastavila. Usnesení rozhodci odůvodnili tak, že věc již byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají žádné právní účinky.

Podle předsedy rozhodčího senátu Kindla jim Holcát dopisem nabídl, že jim bude zaplacena polovina odměny podle sazebníku Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky. „My jsme s tím souhlasili. Proto jsme upozornili, že touto výměnou dopisů byla uzavřena smlouva o odměně a že odměna by měla být vyplacena," uvedl Kindl.

Tím, kdo si s rozhodci ohledně odměny psal, byl podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové exministr Martin Holcát. „Zcela odmítáme interpretaci, že by se snad zavázal danou částku uhradit," uvedla Čechová. Ministerstvo podle ní zmíněné dokumenty analyzuje. Holcát podle serveru nevyloučil, že dopis rozhodcům odeslal, již si ale nevybavuje jeho konkrétní kontext a podmínky, za nichž měla být odměna vyplacena.

Němeček: Požadavky rozhodců nejsou adekvátní

Podle Němečka má zaplacení odměny v rukou vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Osobně se domnívám, že požadavky rozhodců nejsou neadekvátní, ale nejsem právník," sdělil serveru.

Proti je ale ministerstvo financí. Úřad upozorňuje na to, že se již před dvaceti lety dohodla odměna pro rozhodce ve výši 500.000 korun. Na ní se do roku 2008 nic neměnilo. Teprve až o rok později a pak znovu v roce 2013 rozhodci napsali zástupcům společnosti Diag Human a státu, že by chtěli odměnu deset milionů korun pro každého. Celkem tedy 30 milionů korun.

Stát s tím ale nesouhlasil a nechal vypracovat právní stanovisko od advokátních kanceláří a ty konstatovaly, že odměna bude vypočtena podle sazebníku Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky. Celkem jde tedy o 18,5 milionu korun včetně správního poplatku jeden milion korun. Vláda ale od loňského podzimu o penězích zatím nejednala.