VYBERTE SI REGION

Salmonela je opět na vzestupu

BENEŠOVSKO - Za měsíc červenec se zákeřnou nemocí, kterou doprovází průjem a zvracení, nakazilo na Benešovsku pětadvacet lidí. Od začátku srpna jich však přibylo dalších devětadvacet.

18.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník / Martin Divíšek

Sto třicet pět. To je podle benešovského územního pracoviště středočeské krajské hygieny počet lidí, kteří za letošní rok onemocněli salmonelou. Jen tento měsíc už onemocnělo devětadvacet obyvatel, kdežto za celý červenec jich bylo o čtyři méně.
Salmonelu totiž řada lidí často podceňuje i přesto, že se nevyhýbá žádným věkovým kategoriím.
Onemocnění se projevuje horečkou, bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Postiženému tak hrozí dehydratace. Podle odborníků si však za onemocnění salmonelózou může řada lidí sama, a to vlastní neopatrností. Existuje řada potravin, kterým by se lidé měli, zvláště v letních měsících, buď úplně vyhnout, nebo jim věnovat zvýšenou pozornost. Jsou to například majonézové saláty nebo uzeniny.
Nutné je dostatečně zpracovat syrové potraviny jako maso a vejce. Teplota musí vystoupit nad sedmdesát stupňů Celsia. Důležitá je i příprava syrového masa, kterým si lidé mohou kontaminovat prkénko, talíř či nůž. Vše je tedy nutné pečlivě omýt. Důležité je také žádnou potravinu moc dlouho neskladovat.

Hygienici: Pozor, salmonela hrozí i v chladnějších dnech

„Nebezpečným potravinám se nevyhýbám, před chvílí jsem si koupil chlebíček. Říkají o mně, že mám kachní žaludek.“ Tak odpověděl na otázku, zda má strach ze salmonely, devětadvacetiletý David Flégr.
Tím se řadí do skupiny hazardérů s vlastním zdravím, kteří často končí v rukách lékařů. Za letošní rok jich na Benešovsku ošetřili už 135, a to rizikové období ještě zdaleka nekončí. Onemocnění na své oběti totiž nečíhá jen při tropických teplotách.
„Salmonela v potravině buď je, nebo není. Teplota vzduchu má vliv jen na rychlost pomnožení. Mikroorganismy mají rády určité teplotní rozmezí kolem třiceti čtyřiceti stupňů Celsia. Přežívají však teploty i daleko vyšší nebo naopak nižší. Například hluboké zamražení masa,“ varovala vedoucí protiepidemického oddělení benešovského územního pracoviště středočeské krajské hygieny Jitka Blažková.
Salmonel rapidně přibývá už na jaře, kdy lidé začínají například grilovat. „Svoji roli tu totiž hraje tepelná úprava. Drůbeží maso je rychle měkké, ale není dostatečně dlouho tepelně upravované tak, aby se salmonela zlikvidovala,“ upozornila Blažková.
Jaký průběh bude onemocnění mít, záleží na počtu mikrobů. Když jich je v pokrmu málo, a člověk je dostatečně odolný, může být velice lehký až neznatelný. Naopak, v závažnějších případech může dojít dokonce až k hospitalizaci.
Při běžném průběhu nemoci by měl být pacient vyléčen zhruba po čtyřech až pěti dnech. Horší průběh se občas vyskytuje u starších lidí a dětí, jak zmiňují lékaři, a v ojedinělých případech by tak léčba onemocnění salmonelózou mohla trvat čtrnáct dní až tři týdny.

18.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Bída přišla na pálenice. Ovoce na jaře pomrzlo

Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies