Podle Vejrosty ale nebylo možné veřejnost o situaci informovat dřív. „Schůze bezpečnostní rady kraje skončila až pozdě večer, přišlo mi hloupé budit lidi o půlnoci sirénou a děsit je," zdůvodnil starosta Nedvědice, proč s oznámením čekal.

To se ale nelíbilo Vladimíru Kubánkovi, který v Nedvědici žije. „Nám to nikdo neřekl, a to bydlíme kousek. Dali to na teletext, ale kdo ho dneska čte? Rozhlasem nic nevyhlásili," postěžoval si Kubánek. „V obchodě mi řekli, že tam má něčeho být čtyři tuny. Když jsem se dozvěděl čeho, tak se toho samozřejmě bojím," zmínil Kubánek.

Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška je situace vážnější. „Kdyby lidé nebyli ohroženi, není vyhlášen stav nebezpečí. Jsem přesvědčen, že látky, které se tam teď nachází, představují reálné nebezpečí jak pro lidi, tak i pro životní prostředí," zhodnotil situaci Hašek.

5tun chemických látek s obaly v pátek vyvezli hasiči z domu v Nedvědici. Našli tam také minimální množství radioaktivních solí a výbušnin. Jedna tuna nebezpečných látek zřejmě v domě ještě zůstala.

Většina obyvatel Nedvědice ale situaci tolik neřeší. Za červenou páskou okolo domu, kde hasiči spolu se speciální likvidační firmou v pátek odstraňovali chemické látky i s obaly, včetně radioaktivních solí a výbušného materiálu, sice stálo zhruba dvacet aut hasičů a policistů, místní zvědavci ale chyběli.

Jediný, kdo vyvážení chemikálií pozoroval byl František Mareš. „Soused? Byl to samotář, mezi lidi moc nechodil," popsal Mareš muže, který nebezpečné látky v domě nashromáždil. Ve sklepě podle něj dělal i jiné věci, než jen neškodné chemické pokusy, muž tam měl vařit drogy. „Samozřejmě, že se toho sklepa obávám, kdo by se nebál? Nikdo neví, co se s tím může stát," uvedl Mareš.

Opačný názor než Mareš má Michal Elsner, druhý soused vyklízeného domku. „Radioaktivity se vůbec nebojím, už jsem tady vcelku zvyklý na všechno," smál se Elsner. Sousedovy záliby v chemických experimentech si všiml i on. „S chemií hodně uměl. Byl to jeho koníček," popsal Elsner.

Jasno o tom, k čemu soused sklep používal, má výčepní z tamní hospody. „Vařil si tam pervitin, pro takového chemika je to hračka, to je jako pro mě natočit pivo," dodal barman. Co se povahy chemika týče, souhlasí s Marešem. „Byl to uzavřený chlap, mezi lidi moc nechodil, asi neměl rád společnost," dodal.

Někteří obyvatelé mají strach, že by vyhlášený stav nebezpečí mohl ovlivnit Pernštejské slavnosti, které začnou příští týden. S tím Vejrosta ale nesouhlasí. „Slavnosti jsou naplánované, pokud se nestane nic mimořádného, nehodláme je rušit," rozptýlil pochybnosti nedvědický starosta.

MONIKA KRYLOVÁ