Zapomeňte na tužku, razítko a obálku. Nejpozději za rok a půl začne v ordinacích tuzemských lékařů ještě více než dnes dominovat počítač s internetem.

Sněmovna a poté i Senát schválily úpravu zákona o nemocenském pojištění, která kromě jiného přináší novinku v podobě elektronické neschopenky.

Martin Kratochvíl.
Pohledem Martina Kratochvíla: Čunkovo překvapení

Pokud novelu podepíše prezident, začnou první formuláře po internetu vyplňovat lékaři v příštím roce. Zatím jen v testovacím režimu, od ledna 2019 ale poběží systém naostro.

Na dotaz Deníku to včera potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

POSTUPNÝ START

Co to znamená v reálu? Elektronické neschopenky u nás měly fungovat už od roku 2014. Kvůli nesouhlasu  Lékařské komory byly ale  takzvané eNeschopenky odloženy. Komora argumentovala tím, že mnoho starších lékařů, hlavně praktiků, nemá počítač.

Tálibánci v horách
Útoky Tálibánců přibývají. Při přestřelce zastřelili 26 vojáků afghánské armády

I proto bude tentokrát start elektronických neschopenek dobrovolný. „Elektronická neschopenka nebude pro lékaře povinná, ale mezi Českou správou sociálního zabezpečení a zaměstnavatelem už bude komunikace probíhat elektronicky,“ vysvětluje ministryně.

S JEDNÍM PAPÍREM

Dnes je praxe taková, že lékař vyplní pětidílné lejstro, z čehož dvě části posílá sociální správě. Nově celé hlášení o nemoci lékař pošle přes internet, kde to „uvidí“ sociálka i zaměstnavatel.   Pacient by formulář do práce neposílal, jen by zavolal, že nepřijde. Na papír mu lékař vytiskne jen Průkaz práce neschopného, aby se měl čím prokázat, kdyby na dveře zaklepala kontrola. Čistě papírová varianta bude existovat jen jako alternativa hlavně pro starší doktory. 

„Jsem ráda, že se to povedlo a že je to postupný začátek elektronizace. Nosit dnes papíry či je posílat poštou mi připadá už poněkud nemoderní, a také ztráta času, kterého máme čím dál méně,“ řekla včera Deníku Marksová.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Vražda v Egyptě

Obdobně to vidí i senátor a lékařský náměstek Fakultní Nemocnice v Hradci Králové Jaroslav Malý. „Pozitiva vidím dvě. Za prvé jde o pokrok, který usnadní práci spoustě lidí, za druhé zachovává prostor pro dobrovolnost. Pokud například některý  lékař, typicky starší praktik, preferuje neschopenky papírové, může je používat i nadále,“ chválí si  profesor Malý.

Na samotné výplatě nemocenského se zatím nic nemění. První tři dny stonání (u zaměstnanců) jsou „zadarmo“, do 14 dní to platí firma, nad tuto hranici „stát“.

Oficiální nemocnost v Česku klesá. Třeba v roce 2006 sociálka evidovala 2,87 milionu pracovních neschopností ročně. Loni to bylo „jen“ 1,58 milionu neschopenek. Tři dny neplaceného stonání zavedla v roce 2008 Topolánkova vláda, znovu ji pak potvrdil i Nečasův kabinet.

HLAVNĚ JEDNODUCHOST

Aby mohl systém elektronických neschopenek fungovat, bude nutné připravit dostatečné počítačové zázemí v České správě sociálního zabezpečení. A vytvořit takový systém odesílání, aby jej pochopili i starší lékaři. „Pro úspěch projektu bude klíčové zavést bezchybně funkční softwarové řešení, které musí být velmi jednoduché, intuitivní a uživatelsky přívětivé. To je hlavní podmínkou pro zapojení vysokého počtu lékařů,“ apeluje Radovan Hauk, partner poradenské společnosti BDO.

Krajský soud v Brně začal projednávat dvojnásobnou 
vraždu v Jihlavě.
 Obžalovaným je
 nadějný hudebník Marek Č.
Bratrovi skoro uřízl hlavu. Nyní stojí před soudem

NEJDŘÍV EET, POTOM RECEPT

Pro lékaře každopádně nastává „velký počítačový třesk“. Už na jaře 2018 (pokud to nová vláda nezruší) budou muset vydávat účtenky EET. A to v případě, že od pacienta vyberou hotovost, například za razítko na potvrzení.

Aby toho nebylo málo,  od ledna 2018 budou lékaři povinně vydávat elektronické recepty (tzv. eRecepty). Pořízení počítače s internetem a tiskárnou je tak stejně nemine.

Pro pacienty se ale v tomto ohledu nic nemění: lékař se pacienta zeptá, zda chce recept vytisknout, ale nově ho může poslat i e-mailem nebo SMS nebo do aplikace v chytrém telefonu. Výhodou je, že ve chvíli, kdy lékař vystaví recept, odešle se jeho znění do Centrálního úložiště, kam uvidí i lékárník. Pacient tak dostane přesně to, co lékař zamýšlel. Zároveň nebude možné recepty falšovat.