Na listopadovém sněmu už nehodlá kandidovat na post předsedy strany. O novém šéfovi rozhodnou delegáti, stávající předseda by ale jako svého nástupce rád viděl dosavadního 1. místopředsedu Miroslava Kalouska.

Samotný Schwarzenberg, kterého dlouhodobě trápí ztráta sluchu, ale hodlá v politice zůstat a věnovat se zahraniční politice a případně kandidovat jako lídr pražské kandidátky do sněmovny. Delegáti sněmu mu patrně „udělí" titul čestného předsedy. „Jsou dvě osoby, které mě motivují k tomu, abych zůstal. Je to pan prezident a pan Babiš," konstatoval.

Oznámení o konci předsednické kariéry přišlo na výjezdním zasedání výkonného výboru TOP 09 v Českém Krumlově. Od jihočeské organizace také Miroslav Kalousek získal první nominaci na postu předsedy strany. „Já jsem v podstatě dnes přijal nominaci, neboť je mojí povinností nominaci přijmout. Zda budu, nebo nebudu zvolen, o tom rozhoduje sněm," řekl regionálnímu Deníku Miroslav Kalousek. Podle něj se na směřování TOP 09 do budoucna nic měnit nebude. „Karel Schwarzenberg neodchází, Karel Schwarzenberg s námi zůstává a bude kandidovat do poslanecké sněmovny.

Bude vybaven výkonnými kompetencemi té oblasti, v níž je skutečně evropskou autoritou, ať už je to zahraniční politika, nebo lidská práva. Jeho neformální autorita je taková, že jeho slovo je určující. Kdyby odešel na odpočinek, tak ta otázka by byla na místě. Ale i tak se domnívám, že by se neměnilo vůbec nic, protože strana nestojí a nepadá s tím či oním jménem, ale s idejemi, které prosazuje, ty se nemění," uvedl Kalousek.

Jaká ale bude TOP 09 bez Karla Schwarzenberga ve formálním čele? „Miroslav Kalousek stranu zakládal, aktivně se podílel na jejím řízení a bude mít ambici se stát lídrem na pravici, ale realita může být jiná," konstatuje politoložka Vladimíra Dvořáková z VŠE. „Topka byla na začátku vlastně geniálním nápadem, ale je založena na spolupráci se Starosty, kteří udělali straně regionální zázemí. A ta spolupráce s hnutím Starostů je teď slabší," popisuje Dvořáková. „Topka lákala i voliče svým morálním a etickým rozměrem, k tomu byl Karel Schwarzenberg dobrou značkou, ale i toto vnímání se teď změní. Kalousek se bude vymezovat proti Andreji Babišovi, ale jen takové útoky nebudou vytvářet profil strany," uzavírá Dvořáková.