„Musel jsem z důvodů časové tísně použít zkratku, která může vést k pochybnostem o mém postoji v této otázce. Uvedl jsem, že Benešovy dekrety není potřeba rušit, protože zanikly díky přijetí Listiny základních práv a svobod. Chtěl jsem vyjádřit, že Benešovy dekrety jsou dnes už překonány, že jsou právně vyhaslé," uvedl Schwarzenberg v tiskovém prohlášení.

Podobně se prý vyjádřil i v minulosti, například v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse v červenci 2010. „Uvedl jsem jasně, že Benešovy dekrety nelze zrušit: 'Protože zpětný účinek není možný, stejně jako u Mnichovské dohody. Dějiny se nedají vrátit zpět," dodal.

Proti Schwarzenbergovi se v televizní debatě ostře postavil jeho protikandidát Miloš Zeman. Podle něj totiž Ústavní soud jasně konstatoval, že zákony československého Národního shromáždění z roku 1946, které z dekretů vycházely, jsou stále nedílnou součástí českého právního řádu.

Morální zhodnocení

Šéf české diplomacie dnes doplnil, že nyní již nelze z dokumentů vyvozovat žádné majetkové nároky. „To však neznamená, že nepodléhají nějakému historickému či morálnímu zhodnocení," uvedl Schwarzenberg.

Nad některými historickými souvislostmi se pozastavil například Český svaz bojovníků za svobodu, který na svých stránkách připomněl některé údajně sporné Schwarzenbergovy výroky.

Zeman a Schwarzenberg se spolu utkají ve druhém kole přímé volby 25. a 26. ledna.