"Zájem o zapojení se neutuchá, pořád nám chodí nové emaily," uvedla. Organizátoři mají podle ní kontakty ve všech regionech ČR, nepůjde tedy o "pražskou akci". V příštím týdnu by měl Schwarzenberg zveřejnit konkrétní plány fóra.

Fórum by mělo spolupracovat s nejrůznějšími občanskými organizacemi. "Chceme otevřít prostor pro diskusi lidí nejrůznějších názorů a postojů," uvedla Langšádlová.

Fórum podle ní nesouvisí s volbami v roce 2014. Měl by to být naopak dlouhodobý projekt, zvyšující zájem o politiku v ČR. "Ukazuje se, že v ČR je v tuhle chvíli malý zájem o aktivní účast v politice," podotkla poslankyně.

Velmi často se podle ní občané neorientují v základních věcech, rozdělení odpovědnosti mezi výkonnou, zákonodárnou a soudní mocí, věcmi v kompetencích státu, kraje a obce či města. Proto je jedním z cílů fóra i "osvěta" tohoto typu. "Aby se voliči orientovali. Bez vzdělaných voličů nemůže kvalitně fungovat demokracie," dodala.

S myšlenkou fóra přišel Schwarzenberg krátce po lednové prezidentské volbě. V ní sice ve druhém kole prohrál s nynějším prezidentem Milošem Zemanem, jeho tým ale dokázal zmobilizovat široký okruh příznivců. Jejich zájem o politiku se vicepremiér rozhodl udržet i po volebním klání, inspirací mu byla některá podobná diskusní místa v zahraničí.

Některých akcí svého fóra by se měl zakladatel účastnit osobně. "Máme signály, že o to bude zájem," poznamenala s tím, že frekvence organizovaných akcí by mohla být i větší než jedno setkání do měsíce.

Na rozjezd fóra poskytla TOP 09 dar milion korun. "Budeme hledat i další zdroje na rozjezd činnosti a další aktivity," uvedla místopředsedkyně strany.