Sčítání lidu, domů a bytů na jaře 2011 bude na Vysočině o něco náročnější než v jiných krajích kvůli velkému počtu malých obcí. O rozdávání a sběr formulářů se bude starat kolem 2500 sčítacích komisařů, podobně jako při posledním sčítání v roce 2001. Počty se však ještě upřesňují, řekl novinářům místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. Do domácností budou tentokrát chodit většinou pošťáci.

Sčítání bude stát v celé zemi 2,5 miliardy korun, tedy asi 250 korun na obyvatele. "To odpovídá nákladům v roce 2001," řekl Drápal. Akci bude z velké části zajišťovat Česká pošta. Komisaři budou vybaveni průkazem a budou mít sjednocené oblečení. Lidem se musí dopředu ohlásit.

Pro nemocnice, domovy důchodců a podobné instituce budou vyškoleni speciální komisaři z řad zaměstnanců. To se týká i věznice ve Světlé nad Sázavou. "Uzavřeme s nimi smlouvu, to znamená, že dostanou od nás vyplacenou odměnu, a proškolíme je," popsal.

Formuláře se budou rozdávat v březnu

Sčítací formuláře s unikátními kódy se budou rozdávat koncem příštího března, vybrány by měly být do dvou měsíců. Vyplnění tří listů podle Drápala nezabere ani půl hodiny. Účast obyvatel na sčítání je dána zákonem. Porušení této povinnosti lze postihnout jako přestupek s pokutou do 10.000 korun. Statistici ale tuto možnost zatím moc nevyužívali. Při posledním sčítání podali v Česku necelých 250 podnětů k šetření.

Na Vysočině žije přes půl milionu lidí, samosprávných sídel je 704. Řada vesnic má jen několik desítek obyvatel - nejmenší Vysoká Lhota na Pelhřimovsku jen přes dvacet. Při posledním sčítání se ukázal také nadprůměrný počet neobydlených domů na Vysočině. Mezi charakteristiky kraje patří i větší zastoupení věřících a nejvyšší počet úplných rodin. Mezi kraji má Vysočina také nejvíc pracujících v zemědělství, naopak pomalu se rozvíjejí služby.