Vychytilová řekla, že s Vondráčkem mluvila den po smrti pacientky. „Volal mi. A říkal, že Marešová zavraždila pacientku," řekla u soudu Vychytilová. Nemocnice podle ní v následujících dnech rozjela vlastní vyšetřování. Vondráček, který zajistil důkazy a odebral pacientce krev, údajně nechtěl mimořádnou situaci řešit na policii. „Žádal jen to, aby Věra Marešová už dál nepracovala na jednotce intenzivní péče," doplnila Vychytilová. Kriminalisté přitom později Vondráčkův postup ocenili s tím, že zajistil důležité důkazy.

Exnáměstkyně nemocnice: Se sestrou nebyly problémy

Podle bývalé náměstkyně ředitele nemocnice a tehdejší členky představenstva Martiny Kučerová panovala mezi sestrami na interně, kde Marešová pracovala, řevnivost. Mladší sestry údajně neměly Marešovou v oblibě. Kučerová pracovala s Marešovou dlouhá léta i na jiných odděleních. Profesionální problémy s ní neměla. „Nemůžu říct, že by se k pacientům nechovala slušně. Nikdy si na ni nikdo nestěžoval, ani rodiny pacientů," řekla u soudu Kučerová. O tom, že Marešová byla v části kolektivu neoblíbená, se prý dozvěděla až po úmrtí poslední oběti. „Dozvěděla jsem se to až později, šlo především o mladší sestry. Nikdo nám předtím nic neřekl, nikdo si vedení nestěžoval," doplnila Kučerová. Mezi mladšími a staršími sestrami prý panovala řevnivost. Více se dočtete ZDE!

Nemocnice podle Kučerové řešila úmrtí seniorky z loňského června jako mimořádnou událost. Vedení nemocnice pak postavilo Marešovou mimo službu. „Když jsme jednali se všemi zúčastněnými, tvrdila, že nic neudělala, že kalium špatně nepodala," uvedla Kučerová s tím, že sama o případu informovala policii.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Marešová u soudu vinu odmítla. Zpochybnila i znalecké posudky. Právě ty jsou pro obžalobu klíčovým důkazem. Kriminalisté neměli k dispozici těla obětí, zaměřili se proto na zdravotní dokumentaci a křivky EKG.

Posudky

Hlavní líčení je naplánováno na celý týden, vypovídat budou další svědci, především z řad bývalých i současných zaměstnanců nemocnice. Měl by mezi nimi být i bývalý ředitel a tehdejší místostarosta Rumburku Darek Šváb. Ten sám čelí v jiné kauze obžalobě kvůli údajnému útisku a vyhrožování. V pátek by podle mluvčí soudu Marcely Trejbalové měli přijít na řadu znalci. Podle informací redakce byly v zpracovány dva lékařské znalecké posudky, jejichž výsledky jsou zcela odlišné. Marešovou zkoumali i znalci z oboru psychiatrie a psychologie.