Pondělí

Je-li vaše žena od pondělí o něco chmurnější či zasmušilejší, nemějte jí to za zlé. Od tohoto dne až do konce kalendářního roku pracuje zadarmo. Alespoň pokud se zprůměrují mzdy mužů a žen. Na pondělek totiž připadl Evropský den rovného odměňování, který symbolicky poukazuje na rozdíly mezi výplatními páskami něžného a surového pohlaví.

Zatímco surovější polovina lidstva má v EU mzdy vyšší o 16 procent, v Česku je tento poměr ještě vyšší – pánské výplatní pásky jsou u nás vyšší o 24 procent, jde dokonce o třetí nejvyšší rozdíl v EU.

Je to od českých šéfů negentlemanské, pokud za srovnatelnou práci nabízejí ženám skoro o čtvrtinu nižší mzdy a těžko říci, kolik žen-šéfových se k podobnému „pohlavnímu snižování platů" rovněž uchyluje, určitě se takové najdou.

Jestli chápeme nižší plat žen jako trest za péči o rodinu, pak je to s naší společností špatné a nic dobrého nás nečeká. Při padesátiprocentní rozvodovosti se navíc ženská chudoba stane v příštích letech fenoménem, na který náš sociální a penzijní systém v tuto chvíli absolutně neumí reagovat. Zatím nemáme ani tak jednoduchou vymoženost, jako jsou zkrácené pracovní úvazky, které by ženám umožnily pracovat a obstarat i rodinné záležitosti. Snaha o vymýšlení různých genderových strategií a úředně nařizovaná rovnost platů a obsazení jednotlivých pozic ale nebude fungovat, pokud se mezi muže 
a ženy nevrátí prachobyčejná vzájemná úcta a respekt. To žádný zákon nezařídí, nelze to úředně vynutit, je to v nás, je to v rodině, kde by se to mláďata měla naučit.

A pokud jde o ty shora zmiňované mužské a ženské platy, vždycky můžeme říci: čest (dobře placené) práci, ať už ji poctivě dělá kdokoliv!

Úterý

Takzvaná olomoucká kauza, v níž existuje podezření na komplot policistů a politiků, někdy připomíná slavnou americkou gangsterku L.A. Přísně tajné.
V českých reáliích nejde o to, že by podsvětí vládli samotní policisté a páchali v něm vraždy, ale na Hané se spíše „zamazávalo". Když to vypadalo na problém, na hospodářské kriminálce se to nejspíše ututlalo a co hůře, některé nitky mohly vést i do Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), tedy do organizace, která má policisty vyšetřovat. GIBS tento týden přišel o svého dosavadního a vůbec prvního šéfa Ivana Bílka. Dlouholetý policista požádal o uvolnění z funkce po té, co mu přestal věřit premiér, ministr vnitra i část policistů. O založení GIBS se začalo uvažovat za dob Ivana Langera a jmenován byl Bílek za ministra vnitra Jana Kubiceho. Mimochodem Langera teď kvůli odposlechům v olomoucké kauze rovněž prověřovala policie, a protože Langer je advokát a prohlídka probíhala u něj v kanceláři, policie se s Advokátní komorou pře o to, které počítače mohou kriminalisté zkoumat a které nikoliv.

Když se do podobně pochybných kauz zamotá policie, je to vždycky rakovina pro demokracii. Jednou se snaží zametat žalobci, pak policie, pak možná GIBS a výsledný dojem pro běžného smrtelníka je ten, že jemu nebude odpuštěno nic a trest přijde za prkotinu jako špatné parkování. Pocit takové nerovnosti před zákonem jen násobí společenskou frustraci.

Je dobře, že Bílek skončí a začne se od začátku. Ale jak? Jen nový ředitel to nespraví.

Středa

Andreji Babišovi někdo usiluje o život, a ve středu proto dopisem požádal o policejní ochranu. V okolí ministra financí podle jeho slov došlo k několika incidentům, které nechtěl rozebírat. Ministr vnitra to nijak nerozporoval, a příští týden proto šéf státní kasy policejní ochranu může dostat. Ostřílení hoši s černými brýlemi mohou mít pro šéfa státní kasy význam hned dvojí: samozřejmě bezpečnostní, což je zcela v pořádku (viz nedávné výhrůžky albánské mafie) 
a s trochou nadsázky budou mít i význam společenský.

V poslední době odchází hned několik nejbližších spolupracovníků ministra: náměstek Lukáš Wagenknecht, teď odchází náměstkyně Simona Hornochová a do ciziny nejspíše zamíří i letitý náměstek pro oblast rozpočtu Jan Gregor. Tento týden odešel i Babišův mediální konzultant Jaromír Hasoň a kdyby to takto mělo pokračovat, za chvíli by po chodbách chodil ministr sám. S ochrankou si může minimálně popovídat, ovšem výběr témat bude omezený. Asi se s ním nebudou bavit o Reverse chargé, o elektronické evidenci tržeb nebo kontrolním hlášení DPH.

Ochranka ho ochrání před nebezpečím zvenku, ale určitě ho neochrání před vnitřními problémy, které v poslední době sužovaly některé místní koalice, na kterých se podílí hnutí ANO. Kromě Prahy či Opavy (a před tím Ústí nad Labem a Frýdku – Místu) se v posledním týdnu začalo řešit i Brno. Andrej Babiš má na problémy lokálních buněk svůj pohled. „Je to možná i dopad toho, že jsme mladé hnutí, že jsme nebyli schopni zkontrolovat, nebo nevím, jak to říct, všechny lidi, kteří přišli k nám," pravil v pátek Babiš s tím, že „tradiční strany zjistily, že s námi žádné kšefty nebudou a pravděpodobně mají zájem, abychom byli odstraněni".

Tomu by šlo věřit, až na to že třeba brněnského radního Tomáš Kratochvíla ANO vyloučilo právě proto, že se choval nestandardně, mimo jiné se údajně snažil jednat bez vědomí brněnského primátora Petra Vokřála (ANO).

Starosta Brna-středu Martin Landa (Žít Brno) uvedl, že teď už bývalý člen ANO Kratochvíl se v městské části snažil ovlivnit obchodní záležitost ve prospěch někdejšího manažera ODS Pavla Bartoška. Záležitost se týkala výběru místa pro oslavy fanoušků v případě postupu hokejové Komety do finále. Pořadatelem oslav bývá Bartošek, který prý nesouhlasil se změnou místa.

To zavání spíše starými pořádky než svěžím vichrem Akce Nespokojených Občanů.

Že musí zlepšit personalistiku, Babiš ví. Mimochodem teď vsadil na nového koně – skoro doslova. Do senátních voleb vyšle ANO žokeje Josefa Váňu.
Je to naprosto logické. Součástí Senátu je i budova Valdštejnské jízdárny, co naplat, že tam už od konce 19. století nic neržá.

Citát Miroslava Kalouska