NEDĚLE

Už je nechte zkrachovat, ať je klid. Asi takový vnitřní pocit musejí mít lidé při pohledu na nehezkou a nekončící tragikomedii s bankrotem Řecka.

V neděli si Řekové v referendu odhlasovali, že podmínky věřitelů nepřijmou. Prostě si odhlasovali, že dluhy se neplatí. Žijí v pocitu, že dluhy jsou nespravedlivé, čemuž by šlo uvěřit, pokud by je pod krkem držely zlé finanční skupiny svými nehoráznými úroky. Ale ony Řeky pod krkem drží hlavně mezinárodní finanční instituce a státy. Věřiteli Řecka jsou prostě Evropané, a to, co se nyní děje, je výsměchem obyvatelům Evropy, kteří šetří, vyrábějí, nedědí důchody, nemají extrémní výdaje na zbrojení.

Řecká fraška graduje tím, že v neděli Řekové podmínky odmítnou a ve čtvrtek jejich politici bez kravaty naopak podmínky věřitelů v podstatě schválí. Jak? Řecká matematika vypadá takto: my tedy ušetříme 12 až 13 miliard euro, jak nás žádáte, ale na oplátku nám poskytněte další hotovost v objemu skoro 50 miliard euro. Nejsou náhodou Řekové potomci slavného „otce čísel" Pythagorase? Ta elegantní hra cifer tomu jasně napovídá…

O víkendu se sejde celá EU, aby o novém plánu pro Řecko jednala. Jestli nechtějí být politici napříč EU trapní a pokud nechtějí urážet Evropany, měli by na další „plány" rezignovat. Jediným rozumným řešením je vymyslet slušnou podobu odchodu Řecka z eurozóny, aby nedošlo k nekontrolovatelnému chaosu, a naopak, aby hotovost šla do Řecka k udržení základních potravin, pohonných hmot či léků. Do doby než vytvoří vlastní měnu, budou Řekové pomoc potřebovat.

Je ale možné, že zasáhne ruka politikova. Americký prezident zavolá německé kancléřce a prostě jí oznámí, že kvůli vlně utečenců, Islámskému státu či vlivu Ruska je nyní nutné Řeky udržet stůj co stůj. V takovém případě bude fraška pokračovat i v dalších letech a Evropa si jen koupí odložení velkého řeckého problému o další dva, tři roky. Pak to bude ještě horší než teď, kdy se při bankrotu tak jako tak budou dluhy škrtat a věřitelé prodělají kalhoty.

V nastalém marasmu je aspoň potěšitelné slyšet krátký, ale výstižný a správně plamenný projev belgického expremiéra Guye Verhofstadta, který ve středu v europarlamentu zpražil řeckého premiéra Tsiprase. V pár větách mu slušně, ale důrazně řekl, co si 
o jeho vládě myslí a kam to brzo Řekové dopracují. Škoda, že česká politika je tak prosta šikovných rétorů a nedivme se, že naše nudné politiky málokdo hodlá poslouchat. Řecko krachuje, teroristé řádí, lidé prchají (ČR jich přijme 1500) 
a u nás se Kalousek s Babišem přetahují o fixu.

ÚTERÝ

Dlouho nebylo slyšet o Praze, proto považuji za nutné si připomenout, co se tam právě děje. Tak předně: vše je v naprostém pořádku. Tunel Blanka je stále na svém místě, nedá se jím projet a pořád stojí asi 
o deset miliard více, než měl. Exprimátor Bém je taky v pohodě a asi si někde užívá na horách. Janoušek sedí, respektive sedí ve vězeňské knihovně, kde si čte. Prostě idylka, kterou nám ale v úterý začali rušit ctnostní pražští taxikáři.

Chlouba velkoměsta, na kterou upozorňují všechny zahraniční průvodci, se začala bouřit proti plánu primátorky Adriany Krnáčové. Ta chce taxikáře místo do zpovědnice, kam velká část z nich patří, poslat ke zkouškám. Měli by znovu žádat o licence, což se jim nelíbí a v úterý ucpali Prahu. Poznat to nebylo, protože matička měst je ucpaná normálně. Bratislavská primátorka Prahy Krnáčová ale byla rozezlena, a tak vyšla před novináře a v rozrušení pravila, že kromě licencí bude taxikářům „kontrolovat i štafle". Přeloženo: Problém s taxikáři vyřeší plošná kontrola žebříků. Není ta slovenčina krásná?

STŘEDA

Horké politické léto nastalo a symbolicky ho odstartoval už ve středu Andrej Babiš, který 
v rozhovoru pro Deník prohlásil o nejoblíbenějším jihomoravském hejtmanovi Michalu Haškovi (žádná lánská schůzka nebyla), že s ním nikdy do krajské koalice nepůjde, protože je to „zrádce a notorický lhář". Hejtman mu to vrátil konstatováním, že primátoři za ANO padají jako švestky a zlí daňoví poplatníci málo platí daně.

Byla to ale jen taková drobná rozcvička před pátečním jednáním sněmovny o EET (neplést si s ET- Mimozemšťanem).

PÁTEK

V pátek Andrej B. dorazil do sněmovny s obřími papírovými účtenkami, které symbolizovaly velikost (i jednoduchost) projektu Elektronické Evidence Tržeb. Muselo mu dát velkou práci účtenky připravit, po nocích na ministerstvu stříhal papír, lepil a psal. Pak své dílo přinesl ukázat kamarádům do lavic (nikoliv školních, nýbrž poslaneckých) a hle, objevil se známý výrostek Mirek K. a fixou mu účtenky počmáral.

Marně se Andrej snažil své dílo zachránit, chvíli se o fixu přetahovali a když toho nechali, výrostek Mirek za chvíli připínáčky na lavici umístil posměšný plakát proti Andrejovi. Celý spor skončil až zásahem shůry, když starý harcovník Vojta F. „ex katedra" zakřičel: Už toho dnes bylo dost! A kluci po šesti hodinách přestali. Kde zůstala fixa, není zřejmé, nejspíše ji oba dostanou zpátky na konci školního roku.

Byl by to roztomilý příběh, kdyby nebyl pravdivý. Žádné poučení z něj neplyne, snad jen to, že až se kvůli EET bude celý podzim blokovat sněmovna, bylo by lepší v televizním programu místo obvyklého „Přenos z PSP" napsat nějaký trefnější název. Třeba „Cirkus Sněmovna".

Výrok týdne.