Lidovci by měli podle nového návrhu vést ministerstvo práce a sociálních věcí a dopravy, alternativně životního prostředí. Stále ale trvají na zemědělství. „Ono to vypadá, že jsou tím posedlí. Bohužel máme pocit, že jde spíš o to, že mají zájem o ten resort z politických důvodů než nějakých pragmatických," řekl novinářům šéf ANO Andrej Babiš.

Osm postů pro ČSSD

Nový návrh lidovcům označili Sobotka i Babiš za vstřícný. KDU-ČSL by ještě měla podle Sobotky ministra bez portfeje, obsadila by tedy tři křesla. „Nechci, aby debata o resortech znamenala problém pro dokončení koaličního projektu," řekl Sobotka, podle kterého je předběžná shoda na osmi místech pro ČSSD, sedmi pro ANO a třech pro lidovce.

Návrh by měl ve čtvrtek projednat celostátní výbor KDU-ČSL, který v neděli vznesl požadavek na zemědělství. Sobotka uvedl, že na něm se ambice ČSSD a lidovců střetávají a jde o to, kdo bude úspěšnější.

„Doufáme, že KDU prokáže nějakou velkorysost a vstřícnost," uvedl Babiš. Podle něho se zapomnělo na církevní restituce, které pod zemědělství prakticky spadají a jejichž změnu chce sociální demokracie prosadit. Sociální demokracie podle Babiše věc „špatně zkomunikovala" a trvá na tom, aby resort měla.

„U církevních restitucí asi nikdo nemá představu, co se má vydat a co se nemá vydávat, je to na čestném prohlášení, a tam evidentně ten střet zájmů je," podotkl šéf ANO. Vůči lidovcům podle něho zazněla i nabídka na ministerstvo obrany, evidentně ale prý nemají zájem.

Chce většinovou vládu

Další jednání šéfů stran by se mohlo uskutečnit v pátek. Sobotka zdůraznil, že jiná jednání než o koalici tří stran nevede. „Vedu jenom jednání o sestavení většinové vlády," uvedl. O případné menšinové vládě bez lidovců řekl, že „teoreticky tady ta možnost visí ve vzduchu".