„To, co připravují na příští rok, je skutečně nebezpečné a my před tím chceme zásadním způsobem varovat," prohlásil dnes Sobotka na tiskové konferenci s tím, že Kalousek a premiér Petr Nečas (ODS) chtějí ČR „uškrtat k smrti".

Vláda před týdnem vzala na vědomí přípravu státního rozpočtu s cílem deficitu 2,9 procenta hrubého domácího produktu, což odpovídá 100 miliardám korun. Příští rok bude ovlivněn úspornými opatřeními, stoupne daň z přidané hodnoty na 15 a 21 procent, omezí se výdajové paušály, sníží valorizace penzí a dočasně se zruší stropy na zdravotní pojištění. Opatření mají srazit schodek veřejných financí pod tři procenta a mají platit od ledna.

Sobotka dnes připomněl, že ČR a její ekonomika ztrácí na okolní země, které na rozdíl od ní rostou. Představa o rozpočtu podle něj počítá s poklesem peněz pro vzdělávání i vědu a výzkum. „To je úplná katastrofa pro budoucnost. Jestliže chceme na něčem postavit prosperitu, musí to být vzdělání a dobře připravená pracovní síla," zdůraznil šéf opoziční strany.

Ve vládním materiálu podle něj není jediná zmínka o podpoře hospodářského růstu, o modernizaci infrastruktury ani o tom, jak v bude ČR v příštích letech efektivněji než dosud využívat peníze z EU.

„Politika, která je zaměřena pouze na plošné škrty, na snižování spotřeby domácností, nemůže skončit jinak než hospodářským poklesem," prohlásil Sobotka. Všechny signály podle něj hovoří o tom, že vláda se chystá pokračovat ve své dosavadní neúspěšné rozpočtové a daňové politice.

Sociální demokraté proto před návrhem rozpočtu varují už nyní. Vládu vyzývají, aby jeho podobu přepracovala, postavila jej na reálných číslech a základech, nestavěla jej na dalším zvyšování DPH a na tom, že „nejchudší a nejslabší musí utáhnout opasek".

Vláda by podle Sobotky měla při sestavování rozpočtu snazší situaci, kdyby netrvala na majetkovém vyrovnání s církvemi a nespouštěla druhý pilíř důchodové reformy.