Prioritou dnešního setkání bylo podle Kaly předání výroční zprávy NKÚ za loňský rok. Řekl, že Zeman chtěl slyšet, co se zlepšuje a kde přetrvávají problémy. „Hodně tvrdě kritizuje IT systémy a nákupy těchto technologií," poznamenal Kala.

Zemana poté požádal, aby se podíval na projednávání novely ústavy a zákona na rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu. Prověrky úřadu by se podle novely mohly nově týkat například hospodaření obcí, krajů, jejich příspěvkových organizací, státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl.

„Zeman nás v minulosti mnohokrát podpořil a chce, abychom tuto působnost získali," řekl Kala. Prezident mu slíbil, že osloví senátory a požádá je, aby zákon podpořili, protože ho považuje za významný.

Potíže v Senátu

Zákonem se dnes v Poslanecké sněmovně bude zabývat kontrolní výbor, který by měl přijmout některé pozměňovací návrhy. Následně normu poslanci budou schvalovat ve třetím čtení. Kala nepředpokládá, že by jej měli zamítnout, potíže ale očekává v Senátu. „Zástupci Svazu měst a obcí a různých lobbistických organizací se snaží zabránit přijetí," podotkl s tím, že má obavy, že v Senátu není příliš vůle na schválení normy.

Mezi připomínkami kritiků zákona je, že NKÚ bude kontrolovat samosprávná rozhodnutí. To Kala odmítá. Účelem podle něj není kritizovat samotná rozhodnutí, ale určit, zda byly peníze utraceny podle pravidel.

Dále se Kala se Zemanem bavili o koncepci kontroly. Zeman podle Kaly chce, aby výsledky kontroly byly brány jako relevantní a bylo s nimi dále pracováno. „Slíbil mi, že i v této oblasti se obrátí na předsedu vlády a požádá ho, aby těm věcem věnovali větší pozornost," řekl Kala.

Poznamenal, že kontrolované organizace se nyní s nálezy NKÚ „byrokraticky vypořádají", ale potom není tlak na skutečné zlepšení. „Zjistíme, že je někde něco v nepořádku, oni slíbí, že to napraví, ale pak třeba druhý resort už tuhle věc nepoužije k tomu, aby se z ní poučil," řekl.

Zeman také NKÚ požádal, aby prošetřil daňový zákon a velký počet výjimek, které obsahuje. „Chtěl by, aby se v tom udělal nějaký systém," dodal Kala.