Navrátil má připravit podmínky pro vznik úřadu, kterým se kybernetická bezpečnost vydělí z dosavadní agendy NBÚ. Kybernetické centrum má Česko chránit před hackerskými útoky a dalšími bezpečnostními incidenty. Vyroste v části původních kasáren v Brně - Černých Polích. V budoucnu by mělo zaměstnat 400 lidí. "Bude významně přispívat k připravenosti České republiky na rizika patřící k moderní informační společnosti," uvedl Sobotka.

Čtěte také: Lang bude udělovat prověrky. Nahradí Navrátila, který pohlídá kyberprostor

Navrátil se podle premiéra během desetiletého působení v čele NBÚ významně zasadil o rozvoj činnosti úřadu právě v oblasti kybernetické bezpečnosti. Už dříve Sobotka řekl, že tato agenda tak zmohutněla, že zastínila původní účel NBÚ, tedy vydávání bezpečnostních prověrek. Navrátila si dovede představit i v čele úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, jeho jmenování ale bude možné až po schválení příslušného zákona.

Z dosavadních agend NBÚ bude nový úřad řešit kybernetickou bezpečnost, část problematiky ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.

Lang, který odstoupil z čela BIS na vlastní žádost před několika měsíci, bude vést zbytek NBÚ, tedy věnovat se agendě vydávání bezpečnostních prověrek. "Je bezpečnostní odborník, který má dlouholetou zkušenost ze státní správy. Především pak díky třináctiletému vedení BIS. Jsem proto rád, že bude mít příležitost své schopnosti a vědomosti uplatňovat i nadále ve prospěch českého státu," uvedl Sobotka. Stejně jako minulý týden před poslanci připomenul, že řada podobných expertů odešla do privátních služeb, což pro stát není dobré.