Ocenění získali také Jana Balcárková, která zachránila člověka z hořícího vozidla po dopravní nehodě, a někdejší atletka Ludmila Formanová.

Z vědců dostali medaili odbornice na rozbor potravin a přírodních produktů Jana Hajšlová, statistik a ekonom Richard Hindls a sociolog Akihiro Ishikawa. Z lékařů byli vyznamenáni radiolog Jaromír Kolář, onkolog Luboš Petruželka, ortoped Vratislav Rybka, chirurg Miroslav Ryska a hematolog a onkolog Jan Starý. Držitelem stříbrné medaile horní komory je taky umělecký sklář René Roubíček.

Štěch zdůraznil, že senátní medaile nejsou ani nemají být konkurencí státních vyznamenání, které uděluje prezident republiky. Horní komora je chápe jako vyjádření vděku lidem, kteří něčeho pozitivního dosáhli a kteří mohou být příkladem jiným.

„Pro naše rozhodování není sláva vůbec určující," podotkl předseda Senátu. Horní komora chce ukázat, že si váží lidí, o nichž se sice příliš nepíše, ale jejichž práce má pro společnost nesporný význam.

Ceremoniál v hlavním sálu Valdštejnského paláce, který se konal už popáté, zahájila hymna a ukončil svatováclavský chorál. Zazněly i Dvořákovy a Smetanovy skladby v podání Doležalova kvarteta. Slavnosti se z oceněných nezúčastnil jen Jelinek, omluvil se z pracovních důvodů.

Počet laureátů byl letos o dva nižší než loni i předloni. Loni medaile dostali například herec Jiří Bartoška, ústavní expert Václav Pavlíček, diabetolog Jaroslav Rybka, ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková nebo fyzik a zakladatel elektronové mikroskopie v někdejším Československu Armin Delong.

Přehled letošních držitelů stříbrných pamětních medailí Senátu

Jana Balcárková

Letos v červenci se stala svědkyní vážné dopravní nehody na Olomoucku, při níž řidič nezvládl řízení, jeho vůz se několikrát převrátil a začal hořet. Vyprostila zraněného, jenž byl v bezvědomí, navzdory hrozícímu výbuchu z vozidla, přesunula ho do bezpečí a zavolala záchrannou službu. Automobil následně skutečně explodoval.

Ludmila Formanová

Jedna z nejúspěšnějších českých atletek, běžkyně se zaměřením na středně dlouhé trati. Mistryně Evropy a světa v běhu na 800 metrů, šestinásobná mistryně České republiky. Do současnosti se věnuje práci s mládeží.

Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Mezinárodně uznávaná odbornice v oboru analýza potravin a přírodních produktů. Věnuje se zejména zkoumání zdravotní nezávadnosti a chemické bezpečnosti potravin a analýzám biologicky aktivních přírodních látek. Působí jako vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické, je členkou řady mezinárodních odborných orgánů, např. výboru poradního orgánu EU pro kvalitu a bezpečnost potravin.

Prof. Ing. Richard Hindls, CSc.

Statistik a ekonom, v letech 2006 až 2014 zastával funkci rektora Vysoké školy ekonomické v Praze, předtím působil tamtéž jako děkan Fakulty informatiky a statistiky. Odborně se zabývá především analýzou a prognózou ekonomických časových řad, zejména makroekonomických agregátů, analýzou dat z marketingových výzkumů, statistickými metodami a národním účetnictvím.

Prof. Akihiro Ishikawa

Sociolog působící na tokijské univerzitě Chuo, znalec problematiky společenské transformace ve střední a východní Evropě. O Československo se zajímá půl století. V 70. a 80. letech minulého století přivážel do tehdejší ČSSR nedostupnou odbornou literaturu a naopak tajně vyvážel práce tuzemských sociologů, které nesměly být v bývalém Československu publikovány. Mnohé z nich pak přeložil do japonštiny. Podílel se na navázání styků českých zaměstnavatelských asociací s japonskou podnikatelskou sférou a zasloužil se o šíření povědomí o české vědě a kultuře v Japonsku.

Petr Janda

Jeden z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších skladatelů a interpretů populární hudby v bývalém Československu a následně v Česku, frontman skupiny Olympic.

Otto Jelinek

Česko-kanadský krasobruslař, podnikatel a politik, v letech 2013 až 2016 kanadský velvyslanec v České republice. Mistr světa v krasobruslení sportovních dvojic, dlouholetý poslanec dolní komory kanadského parlamentu, působil taky jako ministr v několika vládách. Do České republiky se vrátil v roce 1994, zasazoval se o prohloubení česko-kanadských vztahů v hospodářské spolupráci, vědě a kultuře.

Jiří Ježek

Nejúspěšnější cyklista paralympijské historie, šestinásobný paralympijský vítěz, z her má také čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Je rovněž mistrem světa a v roce 2013 se jako první handicapovaný cyklista postavil na start časovky Tour de France.

Prof. MUDr. Jaromír Kolář, DrSc.

Přední expert v radiologii, oboru, který využívá ionizující záření při diagnostice a léčbě. Významně se zasloužil o rozvoj postgraduálního vzdělávání lékařů v radiologii. Jeho dílu dominuje zejména osteologická radiologie, mj. publikace o kostních změnách v důsledku iradiace, popálení a úrazů elektrickým proudem. Byl jedním ze zřizovatelů Nadace pro děti s vadami pohybového ústrojí.

prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.

Mezinárodně uznávaný onkolog. Po promoci v roce 1976 nastoupil na nynější Onkologickou kliniku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Všeobecné fakultní nemocnice a Ústřední vojenské nemocnice, kde od roku 1999 působí jako přednosta. Zároveň je přednostou Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce a vedoucím Katedry klinické onkologie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Na kontě má několik stovek vědeckých prací, patří k organizátorům, zakladatelům a opakovaně i k prezidentům Central European Lung Cancer Conference.

René Roubíček

Mezinárodně respektovaný umělecký sklář a sklářský výtvarník. Učil na Akademii výtvarných umění v Praze a Odborné škole sklářské, po roce 1989 přednášel např. na Glass Summer School v USA a v Japonsku. Jeho abstraktní prostorové objekty jsou zastoupeny v předních zahraničních muzeích a galeriích.

Prof. MUDr. Vratislav Rybka, DrSc.

Přední ortoped, autor první tuzemské necementované totální náhrady kyčelního kloubu a kondylární náhrady kolenního kloubu. V roce 1974 založil systematickou revmatochirurgickou péči a stál u zrodu tohoto oboru u tehdejším Československu. Je členem Světové ortopedické společnosti a v roce 1979 patřil k zakládajícím členům Evropské revmatochirurgické společnosti.

Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc.

Jeden z nejuznávanějších českých chirurgů, nyní působí jako přednosta Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Ústřední vojenské nemocnice a náměstek ředitele Ústřední vojenské nemocnice pro vědu a vzdělávání. V roce 1998 založil Kliniku transplantační chirurgie IKEM.

Prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

Přední český odborník na závažná onemocnění dětí, přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Motol. Od druhé poloviny 80. let minulého století je koordinátorem studií léčby dětí s leukémií, počátkem 90 let. zahájil léčbu dětí prostřednictvím transplantací kostní dřeně. Působí mj. jako vědecký sekretář výboru České hematologické společnosti a předseda Pracovní skupiny pro dětskou hematologii ČR, je členem odborného panelu Agentury pro zdravotnický výzkum ČR.

Šárka Strachová

Alpská lyžařka – slalomářka, má zlatou, stříbrnou a dvě bronzové medaile ze světových šampionátů.

Stála 12krát na stupních vítězů Světového poháru, v roce 2010 vybojovala olympijský bronz ve sjezdovém lyžování.