Oceněné označil předseda Senátu za opravdové vlastence, kteří přispívají ke zlepšování kvality života v Česku a zasloužili se o šíření jeho dobrého jména ve světě. "Skutečné vlastenectví se má prokazovat spíše činy než slovy," uvedl mimo jiné.

Eva Urbanová.
Senát navrhl ocenit pěvkyni Urbanovou či cestovatele Stingla

Oceněni byli i podnikatelé 

Medaili dostali rovněž onkoložka Jitka Abrahámová, chirurg Josef Dvořák, genetik Jiří Forejt, transplantolog Vladislav Třeška, sochař a medailér Zdeněk Kolářský, sklář Vlastimil Dvořák a tajně vysvěcený kněz a jezuita Jan Rybář.

Mezi vyznamenanými byl bývalý partyzán a logoped František Synek, který léta vedl Sdružení pro pomoc mentálně postiženým, a válečný veterán Josef Švarc, který bojoval za druhé světové války na západní frontě, zažil vylodění spojenců v Normandii a po návratu byl komunistickou tajnou policií pronásledován.

Oceněni byli také podnikatelé Antonín Machala, jehož firma je předním evropským výrobcem zařízení pomáhajícím lidem s omezenou hybností, a vynálezce Jan Procházka, který je ředitelem firmy specializující se na vývoj revoluční lithiové baterie.

Ilustrační foto
Senát se sejde 11. října, kdy projedná i zbraňovou novelu

Senátní medaile nejsou konkurencí státních vyznamenání, které uděluje prezident. Horní komora je chápe jako vyjádření vděku lidem, kteří něčeho pozitivního dosáhli a kteří mohou být příkladem jiným.