Premiéra Petra Nečase (ODS) dnes výbor požádal o zjednání nápravy svým usnesením, které bylo přijato jednomyslně. Řekl to místopředseda senátorů TOP 09 a STAN Jaromír Štětina.

Nečas by se měl podle výboru vážně zabývat postojem Langa, který „opakovaně odmítl účast“ na jeho schůzi. „Tímto postojem ředitel BIS vyjadřuje pohrdání ústavním orgánem pověřeným bezpečnostní problematikou,“ stojí v usnesení.

Výbor se chtěl podle Štětiny zabývat mimo jiné záznamy telefonických rozhovorů lobbisty Romana Janouška s pražskými politiky a úředníky, které podle deníku Mladá fronta Dnes pořídila BIS a které unikly do bezpečnostní agentury ABL pod vedením šéfa poslanců VV Víta Bárty. „Tato situace úniků z BIS je velmi vážná z bezpečnostního hlediska,“ uvedl Štětina, podle něhož by měl proto premiér reagovat ihned.

Někteří ho chtěli odvolat

Senátor uvedl, že ve výboru se objevily i hlasy, podle nichž by měl Nečas Langa odvolat. Premiér se ale za Langa v neděli veřejně postavil. Ředitel BIS je podle něj mimořádně kvalitní, apolitický a České republice loajální šéf služby.

Kauzu kolem údajných úniků odposlechů Janouška, který podle jejich obsahu ovlivňoval dění v Praze, má na programu sněmovní komise pro kontrolu BIS. Chtěla Langa vyslechnout už minulý týden, poslanci se ale pohádali o účast zákonodárce z Věcí veřejných a bývalého zaměstnance ABL. Znovu se mají sejít nejdříve za týden.